latinica  ћирилица
07/01/2017 |  13:47 ⇒ 14:01 | Аутор: РТРС

Божић у породици Милић (ВИДЕО)

У свим православним храмовима у Дистрикту Брчко јутрос је служена арихијерејска Божићна литуригија. Иако се температура спустила испод 15 степени, то није спријечило вјернике да присуствују богослужби и да се за највећи хришћански празних, причесте.
Породица Милић - Фото: РТРС
Породица МилићФото: РТРС

Након литургије, прослављање Божића настављено је у кругу породица. Укућани се окупе око божићне трпезе, помоле се Господу и ломе чесницу. На Божић у кућу долази полазник или положајник - мушкарац који први честита Божић. Божић је пун обичаја, а не заборавља их ни породица Милић у Брчком. 

 У породици Стојана Милића, нарадоснији хришћански празних обиљежавао се према старим обичајима. Послије шестонедјељног поста, који почиње крајем новембра, ујутру на Божић одлазе на свету литургију, гдје се и причешују.

"Долазимо кући и онда се мирбожимо, честитамо, изљубимо се, сједамо за софру, прво се омрсимо печеницом, и онда долази све што је по реду у нашем обичају у мом крају тако у Крајини у Јајцу, био је обичај и да се цицвара изнесе и ми то и данас упражњавамо", каже Милић.

Домаћица због јутарњих обавеза на Божић, дан раније оде у Христов храм да присуствује литургији и да се причести.

"Ја сам јуче успјела да се причестим и јутрос сам поранила и припремила ово што је нама цицвару, сарму, печење, пите, салате, колаче и то што треба", рекла је Зорана Милић.

Стојан каже да су Милићи одувијек прослављали Божић. Окупљао их је и у најтежим данима избјеглиштва.

Обичај је да се послије ручка поподне обавезно посјете родитељи и ближа родбина.