latinica  ћирилица
07/01/2017 |  13:31 ⇒ 13:43 | Аутор: РТРС

Прослава Божића у свијету (ВИДЕО)

Божић је дочекан широм православног свијета, у манастирима, црквама и домовима, уз божићне литургије и молитве. Свечане литургије служене су у неколико стотина православних храмова у Москви и у десетинама хиљада цркава Московске патријаршије широм свијета.
Почела прослава Божића у Витлејему - Фото: AP
Почела прослава Божића у ВитлејемуФото: AP

Божићну литургију у Храму Христа Спаситеља у Москви служио је патријарх московски и цијеле Русије Кирил. Богослужењу је присуствовао руски премијер Дмитриј Медведев. По јулијанском календару Божић обиљежавају руска, грузијска, јерусалимска, јерменска и пољска црква, Света гора и један дио коптске цркве. 

 "Свако од нас прије свега дужан је, одговарајући на долазак Спаситеља на свијет, да се труди да се мири с нашим непријатељима, да разумно гради односе тако да мир наступи умјесто свађе. Молим се за то да престану ратови и међусобне борбе и да мир Божји дође до свих нас”, поручио је патријарх московски и цијеле Русије, Кирил.

Патријарх је указао на то да с рођењем Христа мир међу људима постаје „циљ и датост". Тада ће, каже, бити више свјетлости и мира не само у породицама, него и у животу народа, држава, на нашој планети. Пожелио је свима да пронађу мир у срцу и у међусобним односима.

Предсједник Русије Владимир Путин присуствовао је божићној литургији у Спаском сабору Манастира Светог Јурја у Великом Новгороду. "

"Сигуран сам да ће наступајућа година бити боља од прошле“, рекао је руски предсједник након литургије, нагласивши да без подршке народа не би могло бити никаквог успјеха.

"Божићни дани освјетљавају наш живот посебном радошћу, буде најљепша осјећања. Ово је вријеме за лијепе мисли и дјела, нарочито према најближима и онима којима су помоћ и подршка најпотребнији. Браћо, прославите Божић у миру и радости, додао је Путин.

Лошег здравља, грузијски патријарх Илија Други појавио се у јавности први пут након неколико седмица. Литургија је служена у катедрали Пресветог Тројства у Тбилсију.

Божић је прослављен и у Сирији. У недавно ослобођеном Алепу јерменски православни вјерници дочекали су Божић у цркви Дјевице Марије. Литургију је служио Нјегова Светост Арам Први Кешишиан.

Окупљањем великодостојника, стотина локалних вјерника, ходочасника и туриста на Тргу јасли испред Цркве Христовог рођења, Божић је прослављен у Витлејему, библијском граду на Западној обали у коме се по хришћанском вјеровању родио Исус Христос. Божић је свечано дочекан и у Египту, гдје највећи дио хришћана чине православни Копти.