latinica  ћирилица
07/01/2017 |  12:05 ⇒ 08/01/2017 | 11:46 | Аутор: РТРС

Дан Републике- Данас полагање вијенаца и додјела одликовања

У Бањалуци су данас, у оквиру обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске, на гробљу Свети Пантелија положени вијенци на спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске, а предсједник Српске Милорад Додик уручиће одликовања истакнутим појединцима и институцијама.
Застава Републике Српске - Фото: РТРС
Застава Републике СрпскеФото: РТРС

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, Младен Иванић и остали званичници Републике Српске.

За 11.00 часова предвиђено је полагање вијенаца погинулим борцима НОР-а на Тргу палих бораца.

У 12.00 часова биће положени вијенци на Спомен-костурницу на Градском гробљу, као и цвијеће на гробницу дванаест бањалучких беба.

Делегација кабинета предсједника Републике ће у 12.00 часова положити цвијеће на Споменик бањалучким бебама на платоу испред Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Предсједник Додик уручиће одликовања у 13.00 часова у Палати Републике, а за 14.00 часова заказана је сједница Сената Републике Српске која ће бити одржана, такође, у Палати Републике.

Премијерка Српске, Жељка Цвијановић присуствоваће свечаном уручивању одликовања Републике Српске заслужним појединцима и организацијама и сједници Сената Републике Српске.

У Модричи ће делегација Републике Српске у 12.00 часова положити вијенац на спомен-обиљежје некадашњем предсједнику Српске Милану Јелићу.

У Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске биће отворена изложба под називом "Српски иконопис од 16. до 18. вијека из цркава и манастира са подручја БиХ". На изложби ће бити представљене 43 иконе непроцјењиве умјетничке и материјалне вриједности које су дио културне и духовне баштине српског народа.

Извор: СРНА, Независне новине