latinica  ћирилица
07/01/2017 |  10:28 ⇒ 17:02 | Аутор: РТРС

На Божић први пут служено у Храму Христа Спаса у Приштини

Владика Теодосије са свештенством и двадесетак вјерника, на Божић је први пут од 1999. године, служио у Храму Христа Спаса у Приштини.
Служба у храму Христа Спаса у Приштини - Фото: РТС
Служба у храму Христа Спаса у ПриштиниФото: РТС

Јутрошњој служби и уношењу бадњака присуствовали су и замјеник косовског премијера Бранимир Стојановић и официр за везу Београда у Приштини Дејан Павићевић.

Након уношења бадњака и службе, у олтару недовршене цркве епископ рашко-призренски поручио је да је ово празник радости и мира и празник који ослобађа од гријеха, страха и смрти.

"Дошли смо у Храм Христа Спаса овдје у Приштини, јер смо имали жељу да прво Христос се роди у нашој епархији изговоримо у овом светом, али и мученичком храму. Храму који је затворен, закључан од некога да не би свештеници и православни вјерници улазили у њега, и исто тако храму који се налази у граду гдје данас нема православних Срба. Само је десетина остала и они живе у страху", рекао је епископ Теодосије.

Додао је да данашњи поздрав Христос се роди из храма Христа Спаса има посебан значај и поруку за све који живе на Косову и Метохији и све Србе широм свијета, подсећајући да не смемо заборавити и остале наше храмове и манастире широм Косова и Метохије.

"Не смијемо заборавити ни овај град ни свету косовско-метохијску земљу на којој живимо", рекао је Теодосије.

Храм у Приштини је много пута скрнављен и девастиран, а епархија рашко-призренска је прошле јесени уредила двориште и унутрашњост цркве.

Последњи у низу инцидената догодио се пре мјесец дана када су још увек непознати починиоци промјенили катанце на улазним вратима и онемогућили улаз у Храм. Епископ Теодосије данас је поставио нове катанце и закључао цркву.

Замјеник косовског премијера Бранимир Стојановић поручио је из недовршеног храма, да Срби желе да живе у љубави и миру са свима, али да неће одустати ни од једног свог камена где год се налазио, а поготово не од своје цркве.

Официр за везу Београда у Приштини Дејан Павићевић из храма Христа Спаситеља послао је сличну поруку.

"На ово божићно јутро шаљемо поруку мира са једном испруженом руком помирења, али руком на којој нема ни ланаца ни катанаца, исто као што их више нема ни у овом храму", рекао је Павићевић.

Извор: РТС