latinica  ћирилица
07/01/2017 |  09:39 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

Сјеме које побољшава циркулацију, лијечи несаницу и реуму

Народи Блиског и Далеког истока користе слачицу за лијечење болести крвотока, јер побољшава циркулацију и свих унутрашњих органа, пишу "Вечерње новости".
Сјеме (Фото: Thinkstock) -
Сјеме (Фото: Thinkstock)

Слачицу познајемо као биљку од које се прави сенф или чије ситно зрневље се ставља у туршију. Она је, међутим, биљка чија су љековита својства много већа него што знамо.

Сенф и непрерађено сјеме имају љековита својства за дијабетес, несаницу, реуматизам, болесну јетру, болести душника. Народи Блиског и Далеког истока, на примјер, користе је за лијечење болести крвотока, јер побољшава циркулацију не само крвних судова на површини тијела, већ и свих унутрашњих органа.

У себи садржи велику концентрацију липида, угљених хидрата и протеина. Од минералних материја најприсутнији је фосфор, а затим калијум и калцијум, док су од витамина доминантни витамин А, тиамин, рибофлавин и ниацин. Добар су извор и омега 3 масних киселина, као и гликозид синалбина, састојка који даје осјећај врелине у устима.

Шпиритус црне слачице који се справља у апотекама препоручује се, али контролисано, против реуматизма и сличних обољења. Ако на кожи дође до осјећаја паљења, то мјесто одмах треба опрати и намазати свјежим уљем, да би се спријечило црвенило и опекотине.

Црна слачица у мањим количинама поспијешује излучивање сокова за варење и примање хранљивих састојака. Превелике количине нису препоручљиве јер могу да изазову надражај и упалу желуца и цријева, а код жена још и сметње у вријеме менструалног циклуса, као и упалу јајника. Зато се у народној медицини и препоручују облози, јер продиру врло дубоко преко коже, подстичући метаболизам у дубини организма, а на тај начин елиминишу болове или други узрок одређеног обољења.

Извор: Новости.