latinica  ћирилица
07/01/2017 |  08:59 | Аутор: РТРС

Гутереш за оштар одговор на сексуалне деликте мировњака УН

Нови генерални секретар УН Антонио Гутереш тражи радикални одговор на сексуалне деликте припадника мировних јединица УН - "Плавих шљемова", и данас је најавио нову стратегију која би требало да пооштри кажњавање таквих поступака.
Антонио Гутерес (Фото: qasioun.net / Anadolu Agency) -
Антонио Гутерес (Фото: qasioun.net / Anadolu Agency)

Гутереш, који је од Бан Ки Муна преузео дужност на челу УН од 1. јануара, именовао је комитет од девет особа да ради на новом приступу и дао јасан сигнал да жели да повећа кажњавање тих кривичних дела која дубоко штете угледу свјетске организације.

Портпарол УН Стефан Дижарик рекао је да ће ова радна група предложити закључке веома брзо о томе како смијелије рјешавати тај проблем.

Десетине оптужби за сексуално напаствовање упућене су припадницима мировних мисија УН, међутим земље које шаљу војнике у те мисије често оклијевају да их судски гоне.

По прописима УН, земље поријекла војника треба да спроводе судски поступак потив војника оптужених за лоше опходјење током рада у некој мисији УН.

Међутим, групе за одбрану људских прва жале се да се не поступа против тих лица, против којих се чак ни не покрене истрага, или добијају само благе казне.

Нова стратегија биће у извјештају о питању сексуалног напаствовања који ће Гутереш представити Генералној скупштини УН у септембру.

Прошле године у годишњем извјештају који поднио Бан Ки Мун наведено је да је било 69 оптужби против војника из 21 земље за сексуално напаствовање и искоришћавање.

Тај број се попео на 82 оптужбе прошлог мјесеца, према УН интернет сајту. Највише оптужби упућено је војницима мировних јединица УН у Централноафричкој Републици.

Око 100.000 војника и полицајаца из 123 земље учествује у различитим мировним мисијама у свијету.

Извор: Бета