latinica  ћирилица
06/01/2017 |  17:20 ⇒ 18:54 | Аутор: РТРС

Пожар у избјегличком центру у Норвешкој подметнут

Норвешка полиција саопштила је да је пожар у избјегличком центру у Гибостаду, у области Тромс, изазван намјерно.
Изгорио избјеглички камп у Норвешкој  (Фото:ipress.rtl.hr) -
Изгорио избјеглички камп у Норвешкој (Фото:ipress.rtl.hr)

"Полиција има основа да вјерује да је пожар подметнут. Због истраге која је у току не можемо да изнесемо више детаља", саопштила је данас полиција.

Пожар је избио јуче у крилу зграде које није дио самог избјегличког центра, али је 28 станара морало да буде евакуисано.

У пожару није било повријеђених, пише лист "Локал".

УВОЂЕЊЕ 24-ЧАСОВНОГ НАДЗОРА МИГРАНАТА

Норвешка разматра увођење 24-часовног надзора миграната, јер је више од 5.000 тражиоца азила нестало из прихватних центара 2016. године.

Мјера предвиђа увођење обавезних наногица за азиланте.

Прошле године, 5.482 миграната побјегло је из прихватног центра. Већини од овог броја власти су одбациле захтјев за азил и они нису имали дозволу боравка у Норвешкој.

Око половине миграната који су нестали са радара како би избјегли депортацију и даље се воде као нестали, објавио је лист "Афтенпостен".

Портпарол Министарства правде Андреас Бондевик рекао је да сваке године многи мигранти добију одбијеницу захтјева за азил и они би требали да се врате у своју домовину.

"Међутим, многи од њих покушавају да избјегну депортацију и зато је важно да норвешке власти контролишу што је више могуће оне којима је одбијен захтјев за азил", рекао је он, пише "Дејли експрес".

Извор: СРНА