latinica  ћирилица
06/01/2017 |  15:15 | Аутор: РТРС

Харадинај у притвору најмање 18 дана

Рамуш Харадинај ће у француском притвору провести најмање 18 дана, а његово даље задржавање зависиће од одлуке француског суда, који ће поступати у складу са својим кривичним нормама и одредбама Европске конвенције о екстрадицији.

Поступак одлучивања о молби за изручење Харадинаја биће спроведен по правилима Европске конвенције о екстрадицији, потврђено је данас Танјугу у највишим српским правосудним круговима.

Француски апелациони суд у четвртак је одлучио да ће Харадинај остати у притвору све док Србија не упути званичан захтјев за изручење, док је српско Министарство правде најавило да ће то учинити у што краћем року.

С обзиром на то да је, уз замолницу за изручење, неопходно прослиједити и документацију преведену на француски језик, на основу које ће француско правосуђе одлучивати о испуњености услова за изручење, у пракси то обично захтијева више дана, па се слање захтјева Србије може очекивати почев од идуће седмице.

Министарство правде је већ прослиједило документацију која се тиче рјешења о спровођењу истраге и одређивању притвора Одјељења за ратне злочине Вишег суда у Београду, на основу којих је за Харадинајем и расписана потјерница 2004. године.

Према одредбама Конвенције, привремени притвор може да се укине ако захтјев за изручење и документација не буду достављени у року од 18 дана од притварања, али се на на молбу државе која тражи изручење неког лица тај минимални рок може продужити на 40 дана од притварања.

Уколико Француској буде достављен захтјев за изручење и пратећа документација, притвор Харадинају након ових рокова може да буде продужен до коначне одлуке о изручењу или да буде замијењен неком од мјера за спречавање бјекства.

Наиме, Конвенција каже, да је привремено пуштање на слободу увијек могуће, ако држава предузме све потребне мјере за спречавање бјекства траженог лица, али и да пуштање на слободу не спречава могућност новог притварања и изручења, ако јој захтјев за то буде достављен касније.

Бивши вођа ОВК и хашки оптуженик, те лидер Алијансе за будућност Косова, Харадинај је у сриједу увече ухапшен на аеродрому у Базел-Милуз, на француској страни.

Србија га тражи због сумње да је починио злочине над Србима на Косову и Метохији 1998. и 1999. године који нису били обухваћени оптужницом Хашког трибунала по којој је правоснажно ослобођен.

У питању су ратни злочини против цивилног становништва у зони одговорности Дукађини 1998. и 1999. године.

Европска конвенција о екстрадицији предвиђа да се неће одобрити изручење за дјела која су, према оцјени замољене стране, политичка кривична дјела, у шта, разумљиво, не спадају ратни злочини.

Кршење обичаја ратовања, и кршење Женевских конвенција и Конвенције о спријечавању геноцида нису политичка кривична дјела, наводи се у Европској конвенцији о екстрадицији.

Извор: ТАНЈУГ