latinica  ћирилица
06/01/2017 |  14:25 | Аутор: РТРС

Николић: Страст према независности тјера Приштину да се свађа са Београдом

Предсједник Србије Томислав Николић изразио је жаљење што није имао прилику да на Бадњи дан буде са Србима на Косову и Метохији, истичући да Приштину страст према такозваној независности тјера да се непрекидно свађа са Србима и Београдом.
Томислав Николић - Фото: РТРС
Томислав НиколићФото: РТРС

Николић је рекао новинарима да му је била жеља да данас Бадњи дан проведе са Србима у Штрпцу и да се руководство Србије залаже за то да сви грађани на Косову и Метохији живе боље и безбједније, због чега је Приштини препустило велики дио ингеренција као суштински дио аутономије.

"Међутим, њихова страст према такозваној независности, у којој немају осећај мере, онемогућава их да процене шта је могуће а шта није, она их тера да се непрекидно са нама свађају и тумаче наше мирно понашање као слабост. Србија није слаба, то знају многи, а тек приштинска администрација треба то да зна боље од других", рекао је Николић.

Он је подсјетио да су јуче приштинске власти послале телеграм својој полицији да предсједник Србије и његови чланови делегације не могу до даљег да уђу на Косово и Метохијо.

"Не можете да измислите државу и понашате се у измишљеној држави као да је равноправан партнер. Сакрили су се иза `Великог брата`, а Србија то зна. Наше руководство води рачуна о томе да ни са ким не уђе у велике сукобе, како не би биле донете некакве мере према Србији јер се не устручавају ни великим партнерима да уводе мере, а како би тек Србији", рекао је Николић.

Када је ријеч о хапшењу бившег команданта ОВК-а и хашког оптуженика Рамуша Харадинаја у Француској, Николић је рекао да је то била добра одлука Париза и да ће се сада видјети како ће одлучити о захтјев о изручењу Србије.

Коментаришући изјаву потпредсједника Европског парламента Улрике Луначек да ЕУ изврши притисак на Србију да укине потјерницу за Харадинајем, Николић је рекао да "Србија не може и неће одустати од потерница".

Он је навео да Луначекова може да се изјашњава само о томе да ли ће чланице ЕУ да поступе по потјерници или да савјетује своју Унију, своју државу и породицу.

"Нама ће моћи да нешто каже када будемо у ЕУ, а чак ни онда не мислим да бисмо је слушали. ЕУ би чланством Србије добила државу која не слуша наређења која су лоша за њене грађане", рекао је Николић.

У вези са предсједничким изборима, Николић је поновио да је са лидером СНС-а Александром Вучићем договорио да одлука о кандидатури на предсједничким изборима буде донесена на Сретење, средином фебруара.

Николић каже да би га изненадило да се Вучић кандидује за предсједника Србије, али да му никада не би био противкандидат.

"Изненадио бих се из више разлога. Човек који је за четири године подигао Србију не верујем да би лако одступио од посла премијера у којем може за наредне четири године имати још успеха. Владу треба водити са том енергијом", истакао је Николић.

Извор: СРНА