latinica  ћирилица
06/01/2017 |  13:42 ⇒ 13:50 | Аутор: РТРС

Свјетска банка: За нова радна мјеста у приватном сектору у БиХ 50 милиона евра

Одбор директора Свјетске банке одобрио је 50 милиона евра за Пројекат подршке запошљавању у БиХ који ће директно допринијети отварању нових радних мјеста у приватном сектору, почевши од младих који траже први посао.
Свјетска банка    (Фото:newzimbadve.com) -
Свјетска банка (Фото:newzimbadve.com)

Зајам од 50 милиона евра Одбор директора Свјетске банке одобрио је ИБРД-у, а шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Татјана Проскурјакова рекла је да је једнако важно што ће пројекат повећати запосленост, односно способност људи да нађу и задрже добар посао.

У саопштењу Свјетске банке истиче се да се БиХ суочава са великом и дугорочном незапосленошћу, те да више од 80 одсто незапослених тражи посао дуже од једне године, што указује на дубоке структуралне проблеме на тржишту рада, при чему велики дио незапослених нема одговарајуће квалификације за радна мјеста која нуде послодавци.

У овој међународној финансијској институцији наводе да рјешавање тих проблема представља срж владиног реформског програма, као и кључни циљ Оквира партнерства групације Свјетске банке са БиХ.

Прва компонента пројекта је промоција запошљавања која ће помоћи владама Републике Српске и Федерације БиХ да прошире и повећају ефикасност својих активних политика тржишта рада и посредовање јавних служби за запошљавање, да би се повећало формално запошљавање у приватном сектору.

Програми за које ће бити пружена подршка укључују субвенционисање плате, обуку уз рад, самозапошљавање, услуге за незапослене и послодавце.

Друга компонента, Системи управљања, мониторинг и комуникација обезбиједиће финансирање за јачање система управљања за мониторинг активних програма тржишта рада и посредовања при запошљавању, те провођење ефективне стратегије комуникације усмјерене на особе које траже посао, послодавце и креаторе политике.

Биће финансирано јачање ИТ система ради омогућавања размјене података између служби за запошљавање и других институција, пружања онлајн услуга, мониторинга услуга које се нуде незапосленима и послодавцима, увођења мониторинга учинка бироа за запошљавање и мониторинга и објављивања трендова на тржишту рада и резултата активних политика тржишта рада.

Извор: СРНА