latinica  ћирилица
06/01/2017 |  13:01 | Аутор: РТРС

Ускоро захтјев Београда за изручење Харадинаја

Србија ће ускоро упутити Француској захтјев за изручење бившег команданта ОВК-а и хашког оптуженика Рамуша Харадинаја, кажу у Министарству правде Србије.
Рамуш Харадинај - Фото: Beta/AP
Рамуш ХарадинајФото: Beta/AP

"Јуче је послата основна судска документација да је случај и даље активан у Србији. Међу документима се, између осталог, налази и рјешење о покретању истраге, издавању потјернице... Захтјев за изручење ће бити послат што скорије", рекли су "Блицу" у Министарству правде.

Француски правосудни органи одлучили су јуче да Харадинај остаје у екстрадиционом притвору све док Србија не поднесе захтјев за изручење.

Након што захтјев стигне, суд у француском граду Колмар треба да одлучи да ли ће доћи до екстрадиције, односно да ли ће Харадинај бити изручен Србији.

Процедура је таква да Србија шаље Француској захтјев за екстрадицију, а суд о њој одлучује, а Харадинај ће тај захтјев и ту одлуку морати да сачека у притвору.

Уколико француски суд не одобри изручење, Харадинај ће бити пуштен на слободу. Ако га пак одобри, одлука Француске се шаље Србији, односно Министарству правде, које је потом просљеђује суду или тужилаштву на поступање.

Након тога, по налогу неке од ове двије институције, поступа српска полиција, која размјењује те информације са француским колегама, након чега се обезбјеђују услови за изручење.

Према Закону о међународној правној помоћи у кривичним стварима, ако особа буде изручена Србији, против ње се може покренути кривични поступак или санкција само за кривично дјело за које је изручење одобрено.

Харадинај је ухапшен прије два дана на аеродрому у француском граду Колмар на основу међународне потјернице коју је издала Србија.

Српска оптужница односи се на злочин код Радоњићког језера, односно на убиство 34 цивила српске и албанске националности.

Извор: СРНА