latinica  ћирилица
06/01/2017 |  10:08 ⇒ 14:35 | Аутор: РТРС

Рибник: Божићни поклони за вишечлане породице (ФОТО)

Начелник општине Рибник, Раденко Бањац и Душко Дакић, предсједик СО Рибник обишли су данас три породице са шесторо и више дјеце, и даровали им божићне печенице и пакетиће дјеци до 12 година.
Рибник - пакетићи за Радаке -
Рибник - пакетићи за Радаке

"Ово је доказ да мислимо на ове породице и да са њима подијелимо радост Христовог рођења", рекао је Раденко Бањац, начелник општине.

Рибник је рубна и неразвијема општина, али у биџету за 2017. годину планирана су средства за побољшање пронаталитетне политике.

"Помоћићемо породице које имају проблема са потомстом, односно финансираћемо вјештачку оплодњу, свако новорођено дијете ће добити 200 КМ ако мајка ради, односно 500 КМ ако је мајка незапослена, свако треће новоорођено дијете у породици добиће 500КМ", нагласио је Бањац.

Општина Рибник и ове године издвојиће 600 КМ за финансирање права из области социјалне заштите што је 15 % буџета.

"СО Рибник са начелником води одговорну политику према овим категоријама и у први план ставља човјека као најважнији ресурс наше локалне заједнице и то је политика коју ћемо ми свакако подржати и промовисати у наредном периоду", рекао је Душко Дакић, предсједник општинског парламента.

Дакић додаје да ће у овој години у Рибнику почети да ради Центар за социјални рад Рибник који ће унаприједити пружање услуга из области социјалне заштите.

Породица Ђорђе и Милене Радак из Чађавице, који имају шесторо дјеце обрадовали су се посјети представника локалних власти и овом приликом им се захвалили на поклонима. Мајка Милена им је препоручила да их чешће обиђу и виде како живе.

Рибник - пакетићи за Радаке (Фото: РТРС)

"Живи се скромно, старије дјевојчице иду у средњу школу, три дјечака су основци а најмлађи Василије ће ускоро напунити годину", каже Милена.

Мићо Марчета из Растоке на пут је извео седморо дјеце и каже да подизати велику породоцу није лако.

"Прво, пето, шесто и седмо дијете нема право на дјечији додатак што по мени није у реду јер сва су дјеца иста", каже Марчета.

Рибник - пакетићи за породицу Марчетa (Фото: РТРС)

Он с поносом истиче да су његова два сина већ одрасли и отишли су од куће. Једна кћерка му се удала. Он школује два студента док су двоје најмлађих школарци.

"Са 400 КМ плате је тешко у данашње вријеме али уздам се у овакве општинске власти да ће урадити нешто више за вишечлне породице".

Бошко и Дијана Дмитрович из Страна имају седморо дјеце узраста од 2 до 15 година. Дијана каже да није лако али да се боре.

"Једино муж ради али има и људи добре воље који помажу", рекла је Дијана.

Рибник - пакетићи за породицу Дмитрович (Фото: РТРС)