latinica  ћирилица
05/01/2017 |  20:26 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Америчке обавјештајце веома брине РТ

Шеф националне обавјештајне службе САД Џејмс Клепер изјавио је да је "дубоко забринут" дјелатношћу руске телевизије РТ, која је, по његовом мишљењу, усмјерена против Сједињених Држава.
Америчке обавештајце веома брине РТ (фото:Sputnik/ Evgeny Biyatov) -
Америчке обавештајце веома брине РТ (фото:Sputnik/ Evgeny Biyatov)

"Што се тиче РТ, њега веома озбиљно подржава и финансира руска Влада. Он веома активно промовише одређени начин размишљања, која се односи на ометање нашег система, приписује (САД) лицемјерје о људским правима итд", рекао је Клепер на слушању у Сенату на питање о спријечавању сајбер-пријетњи.

Он је додао да се на информационе дјелатности Русије против САД односи објављивање лажних вијести и коришћење друштвених мрежа.

Притом, Клепер није навео доказе за своје ријечи.

"Мислим да укупност тога (дјелатности Русије), независно од произведеног ефекта који ми не можемо да измјеримо, мене не само као директора националне обавјештајне службе, већ и као грађанина, веома брине", рекао је он.

Клепер напушта своју функцију 20. јануара, након инаугурације новоизабраног предсједника САД Доналда Трампа.

У посљедње вријеме напади на руске новинаре су примјетни у САД како у медијима, тако и од стране званичних лица.

Низ медија, између осталог "Вашингтон пост", објавили су оптужбе на рачун Спутњика и РТ за ширење "лажних вијести", али је ускоро редакција "Вашингтон поста" била принуђена да призна да не може да потврди истинитост информација у свом чланку на ову тему.

Извор: Спутњик