latinica  ћирилица
05/01/2017 |  18:59 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Припадници Трећег пјешадијског пука биће присутни на обиљежавању Дана Српске

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да ће припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ бити присутни на обиљежавању Дана Републике.
Младен Иванић - Фото: AFP
Младен ИванићФото: AFP

Иванић је рекао новинарима у Сарајеву да они неће учествовати у свечаном дефилеу, али да ће бити на манифестацијама обиљежавања традиције српског народа и 25 година од настанка Републике Српске.

"Имам рјешења која ће да омогуће да и припадници пука буду присутни. Која су то рјешења нећу сада да говорим, имаћемо прилику да видимо", истакао је Иванић.

Он је навео да је о томе разговарано на данашњој сједници Предсједништва БиХ и да није постигнут консензус.

"Инсистирао сам да о томе имамо сједницу Предсједништва и да се опредијелимо. Било је јасно да ја и Изетбеговић имамо различите ставове о томе. Мој став је да је требало омогућити учешће Трећег пука на прослави Дана Републике Српске, јер је новим законом спроведена одлука Уставног суда БиХ", објаснио је Иванић.

Он каже да не види ниједан разлог да припадници пука не учествују у манифестацијама поводом Дана Републике Српске.

Иванић је нагласио да не схвата шта је проблем и у доласку предсједника Србије Томислава Николића у Бањалуку.

"Отварање таквих тема је погрешно, а не дај Боже да се створи амбијент да због тога поново буде отказана Николићева посјета БиХ, то је ствар коју ја не бих могао да отрпим нити би након тога ствари могле да се одвијају нормално", рекао је Иванић.

Иванић - потребно заједничко супротстављање злу тероризма

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је вечерас да је потребно заједничко супротстављање злу тероризма, као и да се учини све да нестану апокалиптичне слике терористичких напада који пријете да паралишу савремену цивилизацију.

"Нема ниједне земље која је сама за себе у стању да се носи са овим злом. Само заједно уједињени око основних људских вриједности можемо добити ову битку", истакао је Иванић у обраћању на пријему који је организовао поводом православног Божића.

Он је рекао да Божић није само празник љубави, мира и породице него и дан када се обиљежавају универзалне вриједности мира и љубави за све људе и сва времена.

"Заједништво, мир и љубав као вриједности које доноси Божић посебно су значајни у БиХ. Историја, а посебно новија, научила нас је шта се догађа када нестане ових вриједности, а завладају мржња и раздор и наступи рат. У тим приликама страдају само обични људи и њихова патња бива огромна", нагласио је Иванић.

Он сматра да је због тога потребно покушати учинити све, свако са своје стране, да буде мање сукоба и свађа, а више толеранције и договора.

"Увјерен сам да можемо постепено градити веће међусобно повјерење и чинити БиХ не идеалном али сигурно бољом земљом. То можемо заједно уз толеранцију и договор ако не будемо лагали једни друге нити заједницу у којој живимо", рекао је Иванић.

Свим Србима у Републици Српској, као и српском народу у Федерацији БиХ, Србији, Црној Гори и дијаспори, те осталим православнима у БиХ и широм свјета, Иванић је пожелио да предстојеће божићне празнике проведу са својим најближим у добром расположењу и да барем тада забораве на све недаће.

Пријему су присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, чланови Предсједнништва БиХ Драган Човић и Бакир Изетбеговић, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, те представници друштвеног и вјерског живота у БиХ.

Извор: Срна