latinica  ћирилица
05/01/2017 |  18:14 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

У Српској наредних дана велико захлађење (ВИДЕО)

Републику Српску ће наредних дана захватити велико захлађење. Очекује се да би температура, на појединим мјестима, могла пасти и до минус 25 степени. Најхладније ће бити током викенда.
Јахорина - Фото: РТРС
ЈахоринаФото: РТРС

Републичка управа Цивилне заштите позвала је власт у локалним заједницама да обрате пажњу, посебно на људе без крова над главом. На опрез се позивају и возачи. Због ниских температура, на снази је наранџасти метеоаларм.

Већ сутра ће, у цијелој РС, бити ледени дан, што значи да ни највише дневне температуре неће прелазити нулти подиок.

"Ако треба да издвојимо два најхладнија дана, то је ноћ са петка на суботу и ноћ суботе на недјељу, када ће се температура, у вечини крајева, спуштати испод -15 степени", рекла је Милица Ђорђевић из ХМЗ РС.

Добра вијест је да се не очекују обилније падавине, осим понегдје на истоку, али ће на југу бити јаке буре. И занимљиво, екстремна хладноћа допринијеће заустављању раста броја обољелих од грипа.

"С обзиром да су престале да раде школе и да ће температуре бити и до -20, то би нама ишло на руку, јер би се вирус грипа мање ширио у наредном периоду", нагласила је Невена Тодоровић, специјалиста породичне медицине.

Љекари грађанима ипак савјетују - што краћи боравак на отвореном и прикладно облачење. А возачима се савјетује да на пут крећу уз обавезну зимску опрему и вожњу прилагоде условима на путу.

"Ограничења брзине, која су на путевима, важе за идеалне услове одвијања саобраћаја. Оно што морате имати у виду да је зауставни пут при кретању коловозом који је мокар, клизав или прекривен ледом, много већи него на сувом", упозоравају у Агенцији за безбједност саобраћаја РС .

Хладноћа би требало да попусти већ од понедјељка. Ново веће захлађење очекује се у другој половини јануара.