latinica  ћирилица
05/01/2017 |  18:06 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ у расулу је након цурења информација (ВИДЕО)

Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ у расулу је након што је у јавност процурила информација да прислушкују функционере Србије. Док Српска захтијева истрагу и инсистира да се о томе изјасни Савјет министара, Федерација тражи одговорност оних који су повјерљиве обавјештајне податке доставили медијима.
ОБА - Фото: РТРС
ОБАФото: РТРС

Тишину у ОБИ замијенила је галама о двојици српских обавјештајаца које су федерални медији означили као атентаторе на Вучића у Поточарима у јулу 2015. године. За потпредсједника Парламента Српске Ненада Стевандића, ово је замјена теза. ОБА ствара предуслове за сукобе, а они које оптужују, у Поточарима су, каже Стевандић, били фактор стабилизације.

"То неће да се угуши, то неће да нестане и то њихово ћутање говори много више од свега. Говори да смо у праву, да постоје злоупотребе и да се  мора покренути питање одговорности”, каже Стевандић.

Док јавност у Српској чека да реагује Савјет министара БиХ, министар безбједности БиХ Драган Мектић тврди да би одговоре о акцији “Ушће” требало прво да понуди Парламентарна комисија за надзор рада ОБА-е.

"Ако сматра да Савјет министара треба да се огласи, Парламентарна комисија има право и обавезу да затражи од Савјета министара  реакцију и да онда Савјет минстара обавијести Парламентарну комисију и читав Парламент о свему”, додаје Мектић.

Премијер Александар Вучић у присуству српских обавјештајаца у Поточарима не види ништа спорно. Све је, како каже, рађено у складу са споразумом МУП-а Српске и Србије. Намеће се, додаје, питање зашто је та прича покренута.

"Многи нису срећни исходом напада у Поточарима. Изненађени су мојом постојаношћу и храброшћу људи који су ме обезбјеђивали. Многи су жељели да буде другачије", каже Вучић.

Министар унутрашњих послова Србије небојша Стефановић изјавио је да је знао да ће у Поточарима покушати убити Александра Вучића, посало би више полицајаца.

Акција “Ушће”, под плаштом контрабавјештајне заштите бх институција, заведена је као обавјештајни продор да би се, како је наведено у њеном образложењу, сузбио офанзиван наступ служби безбједности Србије према појединцима и институцијама БиХ. Стручњаци за безбједност су у дилеми – по чијем налогу ОБА тако дјелује.

"Да ли су у функцији грађана или су инструмент који је у рукама отуђеног центра моћи? Да ли је у питању политизација једне тако важне институције”, пита стручњак за безбједност Предраг Ћеранић.

Ћеранић пита и да ли ОБА прави обавјештајне продоре према Саудијској Арабији, Турској и њиховим службама и које стране обавјештајне службе третира као противничке, а које имају статус партнерских.