latinica  ћирилица
05/01/2017 |  17:27 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

Србија ће тражити изручење Харадинаја (ВИДЕО)

Министарство правде Србије прослиједило је судску документацију о Рамушу Харадинају Француској, који је у тој земљи јуче ухапшен, по међународној потјерници из Србије. Харадинај, бивши хашки оптуженик и лидер ОВК терети се за убиства и тешке злочине на Косову 1998. и 1999. године.
Александар Вучић на конференцији за новинаре - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић на конференцији за новинареФото: ТАНЈУГ

Тужилаштво има бројне доказе против Харадинаја, и Србија ће тражити његово изручење, каже премијер Александар Вучић.

"Него шта ћемо него да тражимо. Имамо човека који је починио толика дјела да не можете да их побројите – од Глођана до Радоњићког језера", истакао је Вучић.

У случају да суд Харадинају одреди екстрадициони притвор, Министарство правде ће поднијети молбу за његово изручење.

Одмах је реаговала Харадинајева странка Алијанса за Косово. Траже од Владе самопроглашеног Косова да одмах прекине дијалог са Србијом и не допусти улазак на Косово предсједнику Србије Томиславу Николићу који за Бадњи дан планирао да дође у Штрпце. Едита Тахири из Тима са преговоре у Бриселу најављује реципрочне мјере Приштине према Србима.

Због скандалозног понашања Приштине, председник Србије Томислав Николић отказао је за сутра најављену посјету Штрпцу. Николић је, заједно са директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем, у Штрпцу требало да има састанак у згради општине са политичким представницима Срба на Косову и Метохији.

"Мислим да Приштина то не смије да уради – да дозволи неки масовнији покушај изазивања дестабилизације положаја српског народа и његове безбједности“, рекао је Милован Дрецун, предсједник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије.

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији затражило је од Европе да не затвара очи пред српским жртвама.