latinica  ћирилица
05/01/2017 |  17:14 | Аутор: РТРС

Поџић: БиХ послала поруку да не може ићи ка НАТО интеграцијама

Предсједник Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ Сифет Поџић, коментаришући одобравање учешћа војног оркестра ОС БиХ на обиљежавању Дана Републике Српске, рекао је да је БиХ послала јасну поруку НАТО-у да се још увијек налази у застоју и да једноставно не може ићи ка тим интеграцијама.
Сифет Поџић (фото: parlament.ba) -
Сифет Поџић (фото: parlament.ba)

- Да сам у њиховој ситуацији подузео бих неке мјере. Представници НАТО-а у Сарајеву имају обавезу да спријече политизацију војске и зато су између осталог и остали у Сарајеву - рекао је Поџић.

Поџић који је делегат у Дому народа ПС БиХ, рекао је да је министарка одбране БиХ Марина Пендеш одобрењем учешћа војног оркестра Оружаних снага БиХ починила кривично дјело, јер је прекршила одлуку Уставног суда БиХ.

- У току данашњег дана сам чуо да је генерал Анто Јелеч рекао да то не подржава. Драго ми је због тога јер је Јелеч поступио професионално и очекујем од осталих колега генерала да се и они понашају професионално - рекао је Поџић.

Поџић је рекао да је Пендешева "врућ кромпир" могла пребацити органу који је надлежан за ова питања, односно Предсједништву БиХ с обзиром на то да је предсједник Републике Српске Милорад Додик тражио ангажман војног оркестра и Трећег пјешадијског Република Српска пука.

- Предсједништво БиХ је надлежни орган који одлучује о учешћу Оружаних снага БиХ, како у земљи, тако и у иностранству. Министрица Пендеш је једноставно могла све пребацити на Предсједништво БиХ - рекао је Поџић и додао да остаје да члан Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа тражи одговорност и санкције за Пендешеву која је, како је навео, прекршила одлуку Уставног суда БиХ.

Извор: Кликс