latinica  ћирилица
05/01/2017 |  16:40 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Дан Републике главна тема на друштвеним мрежама (ВИДЕО)

Сви се у Српској припремају да Дан Републике протекне достојанствено и свечано. Заставе су већ данима истакнуте на улицама и трговима. То је тема и на друштвеним мрежама. Од позитивних коментара, до увредљивих порука, које и ове године стижу на адресе званичника и институција Српске.
Дан Републике главна тема на друштвеним мрежама - Фото: РТРС
Дан Републике главна тема на друштвеним мрежамаФото: РТРС

Градови и општине у Српској спремне су за прославу 9. јануар. Заставама су окићене улице и тргови. Већина грађана истиче да је ово за њих посебан дан који прослављају већ 25 година.

Неки су поводом Дана Републике одлучили да направе велику заставу и на тај начин дају допринос обиљежавању.
Мјештани бањалучке мјесне заједнице Крупа на Врбасу, у сурет дану Републике, поставили су изнад кањона Врбаса заставу Републике Српске дужине девет и ширине шест метара.

Како то обично и бива у БиХ, и ово је тема која је изазвала бројне коментаре на друштвеним мрежама, од позитивних, до увредљивих.

"Ми ћемо га славити још дуго, дуго, а они ће због њега да у немоћи пате. Хвала им што су властитом глупошћу и мржњом овај празник подигли на виши ниво односно дали му већи значај код српског народа".

"Што сад неком Србину смета натпис `за дом спремни` у Јасеновцу...кад је овај празник култивација геноцида".

"Овако фино град треба да буде украшен сваки дан а не само за празнике. Баш је лијепо видјети заставе".

"Неки славе и Битку на Косову, али колико знам, изгубљена је као и дан РС".

Није тешко закључити одакле долазе које поруке. У мору сличних нађе се и понека шаљива. Корисник друштвених мрежа који се представља као Самра Новалић Муратовић тврди да ће 9. јануар увијек да слави.

"Ја и мој син ћемо га славити. Тад му је рођендан".

Други корисник друштвених мрежа поручује:

"Ма дајте људи не свађајте се. `Ајд сад нека мени ако може Босанац честита празник унапријед".

Поједина бошњачка удружења наставила су традицију слања увредљивих порука. Писма из Федерације БиХ с фотографијама Срба осуђених за ратне злочине и поруком да је Српска створена на геноциду, затрпала су званичнике и институције.

"Све је то јако болесно. Али, то показује да је цијела ова држава болесна и ако се не буде лијечила адекватним средствима и лијековима, слиједи јој пропаст. То је атак и на слободу и демократију али првенствено на Републику Српску", изјавила је премијерка Жељка Цвијановић.

Реаговале су и из Удружења породица жртава рата. Најоштрије осуђују поступке неких бошњачких удружења која су и њима послала памфлет са морбидним порукама о Дану Републике.