latinica  ћирилица
05/01/2017 |  15:57 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

"Послао бих у Поточаре више полиције да сам знао да хоће да убију Вучића"

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да би 11. јула 2015. године у Поточаре послао више полицајаца да је знао да ће предсједника Владе Србије Александра Вучића на комеморацији у том мјесту неко покушати да убије.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

"Жао ми је, да сам знао да ће се такав случај десити у Поточарима са премијером, да ће неко покушати онако брутално да га убије, послао бих много више полицајаца, да покушамо да заштитимо његов живот", рекао је Стефановић новинарима приликом обиласка ријечне полиције у Београду.

Он је додао да "има оних који би се вјероватно обрадовали да се инцидент у Поточарима одвијао на другачији начин, а да је премијер Вучић тамо линчован".

Стефановић је рекао да између полиције Србије и полиције Републике Српске постоји споразум о специјалним везама и да је на основу тога са министром унутрашњих послова Српске Драганом Лукачем формирао посебан оперативни штаб уочи догађаја у Поточарима 2015. године.

Он је навео да је тај штаб требало да спријечи присуство било које екстремистичке групе и извршење кривичног дјела, те истакао да му није му јасно зашто неко тврди да српска полиција на захтјев Републике Српске нема права да то уради.

Стефановић је нагласио да тај догађај у Поточарима нико није очекивао, али да је на органима БиХ да утврде одговорност за оно што се догодило и нађу кривца.

Одговарајући на питање да ли МУП Србије спроводи истрагу поводом исказа двојице оптужених полицајаца за одавање службене тајне у вези са боравком 2015. године у Сребреници, Стефановић је рекао да је Тужилаштво спровело истрагу и одбацило њихове пријаве против руководилаца МУП-а, јер МУП ради у складу са законом.

"Цела прича је требало ваљда да буде политичка, а када људима реално и рационално објасните, онда видите да од тога нема ништа. Има политикантства и покушаја да се политички делује, али оно што је опасно је одавање службене тајне", рекао је Стефановић.

На питање о присуству 45 припадника МУП-а на протесту и митингу у мају прошле године у Бањалуци, Стефановић је одговорио да Србија не може да дозволи да неко из Србије оде у Бањалуку и да тамо нешто руши, пали...

"Нас не интересује каква је врста догађаја. Ако постоји најава да ће одређена екстремистичка група из Србије, оваква или онаква, отићи на било који догађај у Републици Српској и они затраже помоћ, ми ћемо се увек одазвати. Замислите каква би брука за Србију била када бисмо дозволили да неко иде у Бањалуку, да тамо нешто пали, руши, а да нисмо предузели никакву меру да то спречимо", рекао је Стефановић.

Извор: Срна