latinica  ћирилица
05/01/2017 |  15:23 ⇒ 15:27 | Аутор: РТРС

Владика Амфилохије: Вратити вјеронауку у школе у Црној Гори

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски и архиепископ цетињски Амфилохије позвао је надлежне државне институције да врате вјеронауку у образовни систем у Црној Гори.
Митрополит Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит АмфилохијеФото: СРНА

- Братска љубав међу нама обновиће се тек када се наука Божија врати у школе, као у петровићевској Црној Гори, када дјеца буду учена "страху Божијем као почетку мудрости", када се науче да се Бога боје и људи стиде - рекао је владика Амфилохије у божићној поруци.

Он каже да ће се људи божићним мирбожењем и праштањем исцијелити од богомржње и из ње рођене братомржње и свих отровних и опаких диоба.

Владика истиче да се на Божић Бог открива и дарује као неисказива љубав која собом грли и прожима све - Божићем човјек постаје слика и прилика, носилац и свједок те светотројичне љубави.

Митрополит Амфилохије указује да када нема Бога онда нема ни вјечног моралног закона.

- Људски закони, ма како били усавршени, без утемељења у вјечном моралном закону и богоданом поретку ствари, постају грађевине без темеља, дрво без коријена, релативни и релативизовани договори међу људима - истиче митрополит Амфилохије.

Према његовим ријечима, ко убија у себи Бога Творца као домаћина свијета, присваја себи и краде, отима од Бога сву творевину.

- Такав ће, природно, отимати и красти од ближњега свога земаљска добра, и ради њих убијати брата свога. Тако је бивало и бива свуда у свијету, тако бива и у нашој малој Црној Гори. Шта је била крвна освета коју је својим богољубљем и њиме освештаним братољубљем лијечио Свети Петар Цетињски Миротворац него жртвовање брата своме властољубљу и частољубљу, својим међашима? - истиче владика Амфилохије.

Он каже да то колико је важно свако људско биће потврђује и чињеница да је сам Бог љубави на Божић постао човјек, жртвовао себе за живот свијета, уградивши тиме саможртвену љубав у човјечију природу као једино истинско правило и мјерило живљења и мишљења човјековог.

Митрополит Амфилохије каже и да је након Другог свјетског рата располућен до дна овај "светопетровски и Његошев народац" по свим шавовима: вјерским, националним, језичким, културним, азбучним.

- На тој шизофреној располућености његови идеолози би хтјели да граде његову будућност. Све је у њему сведено на економију, на материјалне вриједности, на стицање "хљеба и игара", као код многобожачких Римљана - каже владика Амфилохије.

Он истиче да је једно сигурно, а то је да се иза свих тих лутања и диоба, братоубилачких порива и духовне помрачености ипак скрива живи огањ вјере у нашем народу и чека да проклија у њему свето божићно сјеме братољубља посијано руком светих Божијих људи.

Извор: СРНА