latinica  ћирилица
05/01/2017 |  15:11 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Загреб: Традиционални пријем СНВ-а поводом православног Божића (ВИДЕО)

Традиционални пријем поводом православног Божића организовало је и Српско народно вијеће у Загребу. Пријему су присуствовали премијер Андреј Пленковић и други званичници из Хрватске и региона. Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац од хрватске Владе очекује да ради на промовосању заједничког живота, али и рјешавању бројних проблема Срба.
Српско народно вијеће организовало пријем поводом Божића -
Српско народно вијеће организовало пријем поводом Божића

Пријем поводом прославе православног Божића традиционално је окупио бројне званице из друштвеног и политичког живота. Присуствовао је премијер Хрватске Андреј Пленковић, изасланици предсједнице Хрватске и Хрватског сабора али и изасланик предсједника Владе Србије Александра Вучића. Послане су поруке суживота, мира и толеранције уз Божићни поздрав Мир Божији -Христос се роди!

Честитајући Божић и Нову годину, Милорад Пуповац поручио је да Срби у Хрватској имају велика очекивања од Пленковићеве Владе. Подсјетио је да су 2016. обиљежили бројни конфликти. Међу њима и скрнављење Јасеновачког спомен обиљежја.

"У ову годину смо ушли са вјером и надом у боље сутра, али и истовремено са сјеном на тој нади и осјећајем забринутости", истакао је Пуповац.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је да од своје Владе очекује да покрене процес суочавања с питањима из прошлости, али није пропустио прилику да нагласи да су Хрвати водили оправдан одбрамбени рат од Милошевићевог режима.

"Хрватска је чланица ЕУ и НАТО-а и то је остварила уочи 25. годишњице међународног признања, а након праведног одбрамбеног отаџбинског рата гдје смо били жртва Милошевићеве агресије", истакао је Пленковић.

Изасланик премијера Србије, Владимир Божовић пожелио је Србима у Хрватској да остваре права загарантована европским стандардима, које Србија гарантује Хрватима и националним мањинама, као гарант стабилности у региону.

"Свим Србима и свим институцијама у Хрватској упућујемо поруку заједништва и слоге уз обећање матичне државе Србије да ће их у свим проблемима и искушењима, када буду угрожени, бранити свим расположивим средствима", рекао је Божовић.

У духу православља, митрополит загребачко-љубљански Порфирије рекао је да поруке љубави, мира и заједништва треба сви да шире, без изузетка.

"Оно што је смисао и циљ нашег постојања је заједница. Зато знајмо, Бог неће питати никога од нас шта су нама други чинили, већ шта смо ми њима чинили", истакао је митрополит Порфирије.

Уз окићен бадњак, у Загребу је традиционално ломљена чесница а дукат отишао у руке загребачког градоначелника Милана Бандића. Награда за унапређење хрватско -српских односа уручена је професору историје на загребачком Универзитету Хрвоју Красићу.

Уручене су и годишње награде; за допринос развоју српских институција “Никола Тесла”, за хуманизам “Диана Будисављевић” и за антифашизам награда “Гојко Николиш”.