latinica  ћирилица
05/01/2017 |  14:47 ⇒ 15:00 | Аутор: РТРС

Бреговић за РТРС открио како су настајали хитови "Бијелог дугмета" (ФОТО)

Свој зимски одмор на Јахорини Горан Бреговић прекинуо је на кратко како би у Бањалуци договорио детаље концерта који ће се одржати за Српску нову годину на Тргу Крајине. Овог пута неће свирати са Оркестром за свадбе и сахране, већ са Бијелим Дугметом.
Горан Бреговић - Фото: РТРС
Горан БреговићФото: РТРС

Једна од најуспјешнијих група бивше Југославије у главном граду Српске није наступила 28 година, тачније од великог концерта у СД Борик 1988. године. У међувремену издешавало се много тога, за све нас и за Бијело дугме, што је учинило да група престане наступати али не и да се пјесме забораве.

Пјесме су хитови и након више од 40 година постојања групе која данас има нове генерације обожавалаца. Први пут, Бијело дугме се окупило на захтјев компаније "Coca Colа" која је, како каже Бреговић, дала понуду која се не одбија, а сада је то била жеља оснивача Бијелог дугмета Горана Бреговића.

Боравак у Бањалуци искористили смо за један разговор о данашњици и будућности с освртом на успјехе у прошлости.

-Ј а, некако, слабо имам талента да гледам уназад јер сам некако навикао да гледам напријед. Ако погледате, рецимо, три посљедње велике пјесме Дугмета: Хајдемо у планине, Ђурђевдан и Липе цвату оне су некако и посљедње настале, и од тада Бијело дугме није скоро ни свирало- рекао је Бреговић и додао:

- "Хајдемо у планине је био компјутер, ја и пјевач, "Липе цвату" је била са оркестром народних инструмената из Скопља, а "Ђурђевдан" са оркестром Екрема Махмутовића, тако да је ово као да настављамо што је заустављено тамо и волим то, да подгријавам нешто што је било старо. Имам осјећај да ипак радим нешто ново и да идем негдје напријед и да освајам неку публику као у стара времена. А сад да нешто као, 'хајмо' зато што нам је сентимент стари прорадио- не, него имам осјећај да радим нешто ново и да идемо напријед- прича Бреговић.

Бијело дугме је изазивало праву еуфорију гдје год да је наступало широм бивше земље тако да су се на свиркама могли чути и момци и дјевојке које су биле најватреније обожаватељке Бреговића, Бебека, Алена и Тифе који су симболи ове култне групе. Популарност тада и данас се разликује што објешњава и сам Бреговић.

- Кад у зрелој доби доживљавате онда је то другачије него када сте јако млади. Онда у овим годинама већ разликујете шта је сад свирати у Бањалуци на дочеку Српске Нове године. То је отприлике, због тога сте све радили, због тога ми је живот кренуо у овом правцу, да ми се то деси. Ово сад добија неко значење које и кад си млад и не разумијеш- , рекао је Бреговић.

У ексклузивном интервјуу за нашу телевизију Горан Бреговић подсјетио нас је како је настао хит "Хајдемо у планине", говорио је о новом албуму али и о себи и животу Бијелог дугмета.

Интервју можете погледати на нашем програму 11. јануара у 21 час и 15 минута.