latinica  ћирилица
05/01/2017 |  13:09 ⇒ 13:15 | Аутор: РТРС

Јеринић: Припадници Трећег пјешадијског пука да учествују на паради

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић рекао је Срни да заговара исти став као предсједник Републике Српске Милорад Додик - да припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ треба да учествују у програму обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске.
Борис Јеринић - Фото: РТРС
Борис ЈеринићФото: РТРС

"Мој став је јасан од првог дана. Имамо закон и сам задатак Трећег пјешадијског Република Српска пука јесте да његује традицију Војске Републике Српске", рекао је Јеринић.

Замјеник министра одбране БиХ каже да не прихвата одлуку да се учешће на церемонијалним активностима 8. и 9. јануара у Бањалуци одобри само Војном оркестру Оружаних снага БиХ - бенд Бањалука.

"Инсистирам да и 40 припадника Трећег Република Српска пука, које је тражила Служба предсједника Републике Српске, учествује у свечаности. Само тако и никако другачије. У БиХ не можемо функционисати на принципу уцјена - ово може, оно не може", поручио је Јеринић.

Он је упитао шта је спорно у томе да, када је већ дата сагласност за учешће Војног оркестра у униформи, на свечаности учествују и други припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука.

"Нећу да се сагласим са одлуком о дјелимичном учешћу, као што то није учинио ни предсједник Српске. Инсистираћу и позвати све припаднике из Републике Српске да дођу на параду", рекао је Јеринић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик затражио је јуче да припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ учествују у активностима предвиђеним програмом обиљежавања Дана Републике и поручио да ће се, у супротном, сматрати да су Оружане снаге БиХ непријатељски настројене према Српској.

Реагујући на одлуку Министарства одбране БиХ да на обиљежавању Дана Републике Српске одобри учешће Војног оркестра Оружаних снага БиХ, Додик је поручио да Српска одбацује дјелимично одобравање учешћа и да јој не треба њихов војни оркестар.

Министарство одбране БиХ одобрило је јуче учешће Војног оркестра Оружаних снага БиХ - бенд Бањалука на церемонијалним активностима 8. и 9. јануара, укључујући и одавање почасти и полагање вијенаца палим борцима Војске Републике Српске, Народноослободилачког рата и цивилним жртвама рата.

Извор: СРНА