latinica  ћирилица
05/01/2017 |  12:30 ⇒ 16:05 | Аутор: РТРС

Говедарица: Дан Републике нико не може да угрози

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица поручио је данас да нико у БиХ не може да угрози 9. јануар, Дан Републике Српске.
СДС пријем - Фото: РТРС
СДС пријемФото: РТРС

Говедарица је рекао да институције Српске у складу са Законом о Дану Републике имају обавезу да обиљеже 9. јануар, чија је позиција дефинисана тим законским актом.

"Нажалост, дошли смо у ситуацију да 9. јануар не обиљежавамо онако као што смо то чинили до сада", рекао је Говедарица новинарима у Бањалуци током божићног пријема.

Он каже да дешавања у вези са учешћем припадника Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ на прослави 9. јануара показују да се у БиХ око основних ствари често праве одређене препреке и да не постоји разумијевање.

"Потребно нам је разумијевање у БиХ. Не треба толико да гледамо у прошлост. Сви заједно треба да гледамо у будућност јер то може да буде кључ успјеха у БиХ", истакао је Говедарица.

Он је изразио очекивање да ће на овом примјеру предсједник Републике Српске Милорад Додик искористити велико пријатељство са предсједником ХДЗ-а Драганом Човићем, који је и хрватски члан Предсједништва БиХ.

"Евидентно је да такве сарадње у овом случају нема и да је у свему овом ХДЗ извршио класичну опструкцију", оцијенио је Говедарица.

Он је навео да ће сви чланови СДС-а који су позвани присуствовати академији поводом 9. јануара у бањалучкој дворани "Борик", те најавио да ће и функционери СДС-а организовати пријем поводом Дана Републике.

Говедарица је најавио да ће начелници општина из СДС-а 8. јануара у својим локалним заједницама организовати прославу Дана Републике на достојанствен и пригодан начин - пријемима, свечаним академијама и сличним пригодним манифестацијама.

Он је поручио грађанима Српске да се не дјеле, већ да живе са високим степеном толеранције, оцијенивши да ће 2017. бити тешка година.

Говедарица је упутио божићне честитке грађанима православне вјероисповијести, уз жељу да најрадоснији празник проведу у миру, љубави, слози и нади.

Извор: СРНА