latinica  ћирилица
05/01/2017 |  10:51 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Кошарац: Иванић има овлаштења да наложи учешће Tрећег пјешадијског пука

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је да ће члан Предсједништва БиХ из Републике Српске и актуелни предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић сносити највећу одговорност уколико припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ не буду учествовали у свечаностима поводом прославе 9. јануара, Дана Републике.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Према Уставу БиХ, сваки члан Предсједништва БиХ врши функцију цивилног команданта Оружаних снага. То значи да је Иванић имао и још има овлаштења да наложи учешће припадника Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ у свечаностима поводом Дана Републике Српске", рекао је Кошарац у изјави за Срну.

Он сматра да "Иванић и бројни други високи званичници из такозваног Савеза за промјене нису адекватно реаговали на очигледне притиске које су бошњачки политичари у посљедњих неколико дана оркестрирано вршили на Министарство одбране БиХ у вези са доношењем одлуке о учешћу припадника Трећег пјешадијског Република Српска пука у свечаностима поводом Дана Републике Српске".

"Тек кад је министар одбране Марина Пендеш, очигледно под притиском бошњачких политичара, донијела одлуку која није у складу са Законом о служби у Оружаним снагама БиХ и са Правилником Министарства одбране о свечаностима и почастима, Иванић је нешто рекао, али и даље није ништа урадио", оцијенио је Кошарац.

Према његовим ријечима, Иванић се у овом случају понашао по моделу којег у посљедње двије године у заједничким институцијама БиХ примјењују представници Савеза за промјене.

"Они углавном ћуте и чекају да њихови ментори из Сарајева ураде нешто на штету Републике Српске. Иванић није политички аналитичар да најављује озбиљно заоштравање политичких прилика у БиХ и да размишља о могућим потезима након што је штета учињена. Иванић је српски члан Предсједништва БиХ, чија је дужност била да затражи од Министарства одбране БиХ да поступи у складу с важећим прописима и да окупи српске званичнике у заједничким институцијама БиХ како би заузели јединствен став у вези са овим веома важним питањем", нагласио је Кошарац.

Он је упозорио и на чињеницу да "Иванић и други представници такозваног Савеза за промјене ћуте и на притиске које Бакир Изетбеговић и други бошњачки политичари врше на предсједника Србије Томислава Николића да не присуствује прослави Дана Републике Српске".

"Управо је Иванић позвао Николића да у фебруару посјети Сарајево. Зато јавно питам Иванића шта ће урадити уколико Изетбеговић одбије гостопримство предсједнику Србије због присуства прослави Дана Републике Српске? Има ли такозвани Савез за промјене одговор на то и бројна друга питања или ће и даље ћутати и чувати своје позиције у Сарајеву", упитао је Кошарац.

Извор: СРНА