latinica  ћирилица
05/01/2017 |  10:34 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Честитке поводом великог хришћанског празника Божића

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, поводом великог хришћанског празника Божића, упутио је најискреније честитке Његовој Светости патријарху српском господину Иринеју, митрополитима, епископима, свештенству, монаштву и свим вјерницима православне вјероисповијести.
Божић - Фото: РТРС
БожићФото: РТРС

“Желим вам да празник Христовог рођења прославите у миру, добром здрављу и срећи надахнути племенитим мислима и дјелима који симболизују овај најрадоснији хришћански празник.

У то име и у тој нади поздрављам вас традиционалним поздравом Мир Божији - Христос се роди!“, наводи се у честитки предсједника Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је највећи хришћански празник – Божић Његовој светости патријарху српском господину Иринеју, митрополитима, епископима, свештенству, монаштву и цјелокупном православном народу српском, као и свим православним вјерницима који празнују по Јулијанском календару.

“У име Народне скупштине Републике Српске и своје име, а поводом наступајућег празника Рођења Господа нашег Исуса Христа, упућујем срдачне честитке, са жељом да предстојеће празничне дане проведете у миру, здрављу и празничној радости! Нека овај празник мира, наде и љубави, дарованих нам кроз Новорођеног Богомладенца Христа, буду основна покретачка и стваралачка сила у нашем животу!Прослављајући Божић и као породични празник, посебно желим да његова прослава буде најљепши допринос стабилности породице и афирмацији њених вриједности, као основној претпоставци нашег опстанка и свеопштег бољитка и напретка МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ, И СРЕЋНА НОВА 2017. ГОДИНА“, наводи се у честитки предсједника Народне скупштине.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је божићну честитку Његовој светости патријарху српскомгосподину Иринеју, митрополитима, епископима, свештенству, монаштву и цјелокупном православном народу српском, као и свим православним вјерницима у Републици Српској и БиХ, који празнују по јулијанском календару.

“У име Владе Републике Српске и своје име, честитам празник Рођења Господа нашег Исуса Христа и наступајућу 2017. годину! Желим да вам најрадоснији хришћански празник - дан Христовог рођења, донесе љубав и мир, личну и породичну срећу, а Нова година стабилност, заједништво и просперитет свих грађана.Посебно желим да овогодишња, као и свака наредна, прослава Божића као породичног празника, буду афирмација породице и њених непролазних вриједности, јер је здрава и јака породица гаранција здравог и напредног друштва. Мир Божји, Христос се роди",наводи се у честитки предсједнице Цвијановић.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић честитао је Божић Његовој светости патријарху српском Иринеју, свештенству, монаштву и православним вјерницима и пожелио да најрадоснији празник свима донесе добро здравље, успјех и напредак, те оснажи вјеру у будућност, међусобно повјерење, солидарност и разумијевање.

"Нека овај велики хришћански празник послужи свима нама као морални и животни подстрек за стварање нових добрих дјела на личном и друштвеном плану да бисмо обезбиједили бољу будућност генерацијама које долазе иза нас, те живот у миру, слободи, вјери и друштвеном благостању", поручио је Ђокић.

Он је истакао да је Божић празник радовања, рађања, живота и стварања, саопштено је из Социјалистичке партије.

Ђокић је, уз традиционални поздрав "Мир Божији, Христос се роди!", патријарху Иринеју, митрополитима, епископима, свештенству, монаштву и свим православним вјерницима пожелио да велики хришћански празник Христовог рођења дочекају у миру, здрављу и породичној срећи, те у складу са својим народним и вјерским обичајима и традицијом.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић упутио је божићну честитку Његовом преосвештенству епископу бањалучком Јефрему и православним вјерници, са жељом да радост Божића освијетли срца и подари срећу и задовољство.

"У своје име и у име Градске управе, упућујем вама, свештенству и свим вјерницима православне вјероисповијести Епархије бањалучке, најискреније честитке", наводи се у Радојичићевој честитки.Градоначелник Бањалуке пожелио је да радост Божића освијетли срца и подари срећу и задовољство вјерницима.

"Уз жељу да најрадоснији хришћански празник прославите у миру, традиционалним поздравом: `Мир Божији, Христос се роди!`, желим вам сваку срећу, добро здравље и напредак", наводи се у честитки.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић упутио је божићну честитку Његовој светости патријарху српском Иринеју, митрополитима, епископима, свештенству и монаштву Српске православне цркве и свим вјерницима православне вјере.

"Божић је дан када обиљежавамо један од најрадоснијих догађаја-дан рођења Христовог. Божић је празник љубави, мира и породице, али иако хришћански празник, Божић носи са собом људске вриједности које су заједничке свим људима и свим вјерама. Поруке мира и толеранције добијају на значају данас када живимо у времену у коме многе суштинске вриједности човјечанства као да су престале да постоје", стоји у Иванићевој честитки.

Он наглашава да су заједништво, мир и љубав као вриједности које доноси Божић посебно значајне у БиХ.

"Историја, а посебно новија, научила нас је шта се догађа када нестане ових вриједности, а завладају мржња и раздор и наступи рат. У тим приликама страдају само обични људи и њихова патња бива огромна. Због тога покушајмо учинити све, свако са своје стране, да буде мање сукоба и свађа, а више толеранције и договора", поручује Иванић у божићној честитки.

Он је изразио увјерење да то није толико тешко и да, кад се хоће, то се и може.

"Свим Србима у Републици Српској, Федерацији БиХ, нашој браћи у Србији, Хрватској, Црној Гори и дијаспори, као и осталим православцима у БиХ и широм свијета, желим да предстојеће божићне празнике проведу са својим најмилијима у добром расположењу. Поздрављам вас уз традиционални поздрав `Мир Божији – Христос се роди`", наводи се у честитки предсједавајућег Предсједништва БиХ.