latinica  ћирилица
05/01/2017 |  09:28 | Аутор: РТРС

"Могуће мете Мухаџерија и Срби"

Професор Факултета политичких наука из Београда Зоран Драгишић оцијенио је да би примарна мета напада егзекутора "Исламске државе" који се вратио на Космет Лавдрима Мухаџерија биле институције и администрација у Приштини, а након тога Срби на Космету и светиње Српске православне цркве /СПЦ/.

Драгишић наводи да "Исламска држава" институције самопроглашеног Косова сматра невјерничким и издајничким због сарадње са САД.

"Они од Косова желе да направе `Исламску државу`. Тек на крају листе угрожених нашли би се Срби на Космету, односно СПЦ", рекао је Драгишић за "Блиц".

Он наглашава да је сумњив начин на који се Мухаџери вратио на Балкан.

"Не искључујем, али било би заиста скандалозан пропуст безбедносних агенција од Турске до Македоније. Он је познати терориста. Његово лице би морало да буде у европским базама података", рекао је Драгишић.

Аналитичар Џевад Галијашевић каже да повратак Мухаџерија на Космет указује на неозбиљност у суочавању са проблемима тероризма, који изгледа и даље није приоритет за оне који се баве безбједношћу држава.

"Безбједносне агенције би морале међусобно чешће и темељније да разговарају на ову тему, али и са јавношћу", рекао је Галијашевић.

Он каже да је, према његовим сазнањима, Мухаџери европске границе раније прелазио под именом Бобан које је популарним псеудонимом бројних исламиста.

Према незваничним информацијама "Блица", тренутна процјена безбједносних ризика на Космету, коју је урадила Безбједносно-информативна служба упућује на ризик ниског интензитета од напада на српско становништво.

Могућност напада је, према процјенама, највећа након божићне литургије, али је тај сценарио мало вјероватан јер "Исламска држава" не вјерује да би напад довољно одјекнуо у свијету.

Процјењује се да је напад вјероватнији на југу него на сјеверу Косова и Метохије.

Могућност напада је, према процјенама, највећа након божићне литургије, али је тај сценарио мало вјероватан јер тренутна процјена безбједносних ризика на Космету, коју је урадила Безбједносно-информативна служба упућује на ризик ниског интензитета од напада на српско становништво.

Извор: СРНА