latinica  ћирилица
05/01/2017 |  08:44 ⇒ 12:07 | Аутор: РТРС

Истражиоци разматрају могућност за екстрадицију Харадинаја

Француски истражиоци данас ће размотрити да ли постоје разлози да се не спроведе захтјев за изручење Србији Рамуша Харадинаја, некадашњег вође терористичке организације Ослободилачка војска Косова /ОВК/, рекао је извор из француског правосуђа.
Рамуш Харадинај - Фото: ФОНЕТ
Рамуш ХарадинајФото: ФОНЕТ

"Биће утврђено и да ли је Харадинају, предсједнику Алијансе за будућност Косова и бившем премијеру /самопроглашеног/ Косова, већ суђено пред судом УН за иста дјела за која се терети по налогу за хапшење", рекао је овај извор.

Француска полиција ухапсила је јуче Харадинаја, команданта терористичке ОВК током рата на Косову 1998. и 1999. године по потјерници из Србије, саопштили су извори из полиције.

Француска гранична полиција ухапсила је Харадинаја на аеродрому у источној Француској када је авионом стигао из Приштине.

У јуну 2015. године, Харадинаја је ухапсила словеначка полиција, али је ослобођен након два дана због разних дипломатских притисака.

Харадинаја је Хашки суд два пута ослободио кривице за ратне злочине над Србима и другим неалбанцима на Косову и Метохији.

Трибунал је 4. марта 2005. против Харадинаја, који је тада био премијер самопроглашеног Косова, подигао оптужницу због злочина против човјечности и кршења права и обичаја рата. Након суђења до априла 2008. године, ослобођен је усљед недостатка доказа.

Други пут ухапшен је у јулу 2010. на Косову, одакле је пребачен у Хаг на дјелимично поновљено суђење, јер је апелационо вијеће Хашког трибунала усвојило жалбу тужилаштва на првостепену ослобађајућу пресуду.

Суд га је и други пут ослободио свих тачака оптужнице за злочине почињене у логору терористичке ОВК у Јабланици, те се он у новембру 2012. вратио у Приштину.

Извор: СРНА-Ројтерс