latinica  ћирилица
05/01/2017 |  08:42 ⇒ 08:52 | Аутор: РТРС

Вегетаријанска исхрана - да или не?

Вегетаријански начин исхране није толико здрав као што се истиче, упозоравају стручњаци. Иако сви препоручују исхрану богату воћем и поврћем, истраживање је показало да је организму неопходно и месо.

Вегетаријански начин исхране није толико здрав као што се истиче, упозоравају стручњаци са Медицинског универзитета у Грацу, у Аустрији. Њихова истраживања су показала да вегетаријанци чешће оболијевају чак и од озбиљних болести.

Иако сви љекари и нутриционисти препоручују исхрану богату воћем и поврћем, ово истраживање је показало да је људском организму неопходно и месо.

Вегетаријанци који га не конзумирају нису уопште здравији, већ, напротив, чешће у односу на "месароше" оболијевају од алергија, менталних болести, па чак и карцинома. Од алергија имају двоструко већи ризик да оболе, али и да доживе срчани удар. Користе више и лијекове, као и суплементе.

У неким животним аспектима вегетаријанци су у предности, такође је показало истраживање. Више су активни, мање пију алкохол, рјеђе пуше и мање су гојазни, што су веома битне ставке здравља.

Извор: Вечерње новости