latinica  ћирилица
05/01/2017 |  08:04 ⇒ 16:04 | Аутор: РТРС

Митровић: Стварање Српске - један од највећих датума у историји Срба

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић оцијенио је да је 9. јануар - Дан Републике Српске један од највећих датума у историји српског народа, који треба заувијек славити и обиљежавати.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

"Дан Републике Српске треба славити, посебно ако се има на уму чињеница да су сви учесници одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске дали немјерљив допринос у стварању Српске", рекао је Митровић Срни поводом предстојећег обиљежавања 9. јанаура - Дана Републике Српске.

Митровић је истакао да је у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату учествовало 200.000 српских бораца или 70 одсто тадашњег српског становништва, од којих је 25.000 дало животе за стварање Републике Српске, 40.000 је ратних војних инвалида, а погинуло је и 10.000 цивила.

"Након одлуке о оснивању Републике Српске, обиљежавање Дана Републике Српске један је од најважнијих датума у историји српског народа", истакао је Митровић.

Митровић каже да се показала потпуно исправном одлука о одржавању референдума о Дану Републике Српске, због чега би властима и народу Републике Српске требало одати признање јер нису подлегли великом притиску и уцјенама да се Дан Републике Српске више не слави.

Он је поручио да младе генерације у Српској у наредном периоду треба да чувају слободу, граде и побољшавају квалитет живота у Републици Српској.

"Млади морају да схвате, без обзира на пролазне тешкоће, да су њихови очеви, браћа, дједови учинили све што се могло учинити у датом тренутку да им обезбиједе слободу, а од њих зависи да ли ће се обезбиједити трајност и квалитет живота у Српској", каже Митровић.

У Републици Српској бројним културним манифестацијама биће обиљежен 9.јануар - Дан Републике Српске.

Извор: СРНА