latinica  ћирилица
03/01/2017 |  16:48 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

Градишка: Затворен 19. литерарни конкурс "Истина о Србима" (ВИДЕО)

Додјелом признања најуспјешнијим ауторима и промоцијом Зборника најбољих прозних и поетских радова у Градишци је затворен 19. литерарни конкурс "Истина о Србима".
Градишка:"Истина о Србима" - Фото: РТРС
Градишка:"Истина о Србима"Фото: РТРС

Организатор конкурса Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" представило је и 18. број часописа за друштвена питања "Градишки зборник".

Према оцјени стручног жирија ове године њабољи рад на тему "Истина о Србима" написао је Василије Каран који се књижевним радом бави 60 година.

- Сам наслов говори о томе колико је то српска ствар и колико ту има историје, колико трагике српског човјека. Ја се често јављам на овај конкурс и ово ми је трећа пут да примам прву награду, каже Каран.

Ове године на конкурс је пристигло 55 радова који говоре о страдању и јуначкој борби српског народа у очувању слободе и културног наслијеђа.

- Тражило се да дијело својим појимањем наслова теме Истина о Србима покаже ту истину на начин који није свакодневни него је поетски и стилски једионствен у свом изразу, навела је предсједница жирија Радана Вила Станишљевић.

- На нама је такође, као малом народу, да кроз културу и кроз остале вриједности баштинимо то и да на европској мапи повратимо достојанство. Не малим, него заборавним народима пријети да постану шљака у тој свјетској културној утрци, рекао је Мирко Милисавић, из СПИКД "Просвјета", Градишка.

У 18. часопису за друштвена питања "Градишки зборник" налазе се чланци из науке, културе, спорта и књижевности о најзначајним догађајима у протеклој години у општини Градишка и њеном окружењу.