latinica  ћирилица
01/01/2017 |  14:10 | Аутор: РТРС

Како стрес угрожава здравље?

Стрес може да доведе до здравствених проблема, за које не бисте ни претпоставили да је он узрочник. Ово су нека од њих.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Доктор Роџер Хендерсон, наводи здравствене посљедице које узкрокује стрес.

1. Иритабилно цријево

Бол је узрокован грчењем мишића у цријеву, и иако симптоми варирају од особе до особе, углавном укључују бол у стомаку, нелагодност, дијареју или констипацију, као и надутост. Стручњаци наводе да је стрес главни узрочник који изазива ове симптоме.

- Немогуће је потпуно одстранити стрес, али постоје ствари које можете да урадите, а које ће вам бити од помоћи. Пробајте да вјежбате или обичне технике дисања, како би вам помогле да се смирите. Помоћи ће вам и ако попричате са неким о томе што вас мучи. А ако баш не можете да избјегнете симптоме, увијек имајте лијекове са собом - прича доктор Хендерсон.

2. Претјерано знојење

Зној од врућине или од вјежбања се производи спољашњим лучењем знојне жлијезде, док се зној изазван стресом лучи из апокрине жлијезде.

- Иако је претјерано знојење моће бити помало табу тема, ако вам омета свакодневни живот, можда би требало да се обратите љекару - наводи доктор.

3. Бруксизам (шкрипање или, познатије, шкргутање зубима)

Бруксизам може да прође неопажено поготово јер је најчешћи симптом главобоља, обично концентрисана око сљепоочница. Други симптоми укључују поремећај сна, бол у уху и кочењем мишића у вилици, врату и раменима. Такође, шкрипање зубима може да оштети глеђ зуба и да их сломи. Бруксизам се обично јавља током спавања.

4. Опадање косе

Изложеност стресу на дужи период чест резултира губитком косе. Вјерује се да је опадање косе посљедица хормона стреса, који изазива фоликуле косе да "уђу" у стање хибернације. Због тога коса опада када је перете или чешљате.

5. Несаница

Стрес и непроспаване ноћи иду "руку под руку". Хормони изазва стресом наводе наше тијело на стање које ремети равнотежу између сна и будности.

- Ако сте под стресом и знате да ће вам бити тешко да заспите, избјегавајте гледање у екран (ТВ, компјутер, мобилни телефон), бар два сата прије спавања, зато је показано да они ометају сан. Вјежбање тог дана или бављене неком активношћу помоћи ће вам да брзо заспите, јер ћете се лијепо уморити - каже доктор.

6. Умор

Премореност је хронично осјећање као да вам недостаје мотивација или енергија, као резултат несанице узроковане стресом.

- Под утицајем стреса, осјећаћете се уморним чак и ако одмарате. И то је кључна разлика између обичног умора и оно проузрокованог стресом. Важно је да идентификујете узрок стреса. Може вам помоћи медитација, вјежбање, а ако се настави, обратите се љекару, јер премореност може да води озбиљним здравственим проблемима - савјетује др Хендерсон.

Извор: Б92