latinica  ћирилица
27/12/2016 |  17:11 | Аутор: РТРС

"Мекдоналдс" у Словенији од јануара ангажује пензионере

Највећи свјетски ланац брзе хране "Мекдоналдс" у Словенији ће од јануара у неким својим локалима први пут ангажовати пензионере, пише мариборски лист "Вечер".
Мекдоналдс (архив) -
Мекдоналдс (архив)

Популарни "Мек" ће им понудити једноставније и лакше послове, као што су брисање столова, одношење тањира и прибора, и рад до 60 сати мјесечно, колико максимално допушта закон.

До сада се на позив "Мекдоналдса" у Словенији јавило највише пензионера из Марибора и Љубљане, пише лист, подсјећајући да тај ланац у Словенији има 18 ресторана са више од 800 запослених.

Планирано је да пројекат ангажовања пензионера најприје буде реализован у јануару у три ресторана, али из компаније поручују да ће са пројектом наставити и у другим ресторанима ако се покаже да су реакције гостију и запослених добре.

Према закону о регулисаном тржишту рада, пензионери легално у Словенији смију да повремено раде највише 60 сати у календарском мјесецу, бруто сатница коју им послодавци плаћају не сме бити мања од 4,20 евра, а годишњи бруто доходак који повременим радом остваре годишње не смије прећи 6.300 евра.

Влада премијера Мире Церара ових је дана најавила да ће донијети закон по којем пензија за пуни радни стаж не смије бити мања од 500 евра. Пензију мању од 500 евра, према статистичким подацима у Словенији, добија око 20 посто пензионера, при чему су боље пензије оних који су радни вијек завршавали прије 20 или више година.

Извор: Танјуг