latinica  ћирилица
27/12/2016 |  15:31 | Аутор: РТРС

Пријављена епидемија грипа у Београду

На територији Београда пријављена је данас епидемија грипа, а епидемилог Градског завода за јавно здравље Гаротић Илић каже да је у питању средњи интензитет активности, те објаснила да то не значи и да је проглашена епидемија.
Прехлада (илсутрација) -
Прехлада (илсутрација)

Епидемију грипа на територији Београда пријавио је данас ГЖЗ Институту за јавно здравље Србије "Милан Јовановић - Батут".

"Ми смо данас пријавили епидемију грипа на територтији Београда с обзиром на то да је на територији града регистрован средњи интензитет активности вируса грипа", рекла је за Тањуг Илић.

Она је појаснила да пријава епидемије не значи и проглашење епидемије, те да проглашење епидемије на нивоу Србије ради Министарство здравља на препоруку Института Батут.

"Ми смо епидемију пријавили Институту Батут, а проглашење иде када је епидемија од већег епидемиолошког и јавно -здравственог значаја. Тада епидемију проглашава Министарство здавља на предлог Института Батут", прецизирала је она.

Пријава епидемије грипа, како каже, ништа битније не мења јер су свим здравственим установама још прошле недеље предложене мере како да се понашају, те да те мере остају на снази и сада при пријави епидемије.

Регистровано је око 27.000 оболелих од акутних респиратоирних инфекција, што је за 10 одсто више него у недјељи која јој је предходила и регистровано је око 1.600 оболелих од обољења сличних грипу, шко је око 4,7 одсто више у односу на претходну недељу.

Извор: Танјуг