latinica  ћирилица
25/12/2016 |  10:35 ⇒ 10:37 | Аутор: РТРС

Почетком јануара усељење у двије етаже централног блока УКЦ-а

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је Срни да се почетком јануара очекује пресељење клиника Универзитетског клиничког центра Републике Српске у реконструисане двије етаже Централног медицинског блока ове здравствене установе.
УКЦ РС - Фото: илустрација
УКЦ РСФото: илустрација

Према његовим ријечима, у току су завршни радови и инсталирање опреме у ове двије етаже у које ће се преселити Клиника за унутрашње болести - нефрологија, хематологија, реуматологија, ендокринологија и гастроентерологија, као и неурологија, оториноларингологија, офталмологија и Клиника за максилофацијалну хирургију.

"На реконструисаним спратовима Централног медицинског блока биће више од 200 кревета, у двокреветним и једнокреветним собама. Свака соба има властити санитарни чвор са тушем, те ће бити опремљена и уређајем за позив сестре и свим потребним инсталацијама за прикључење медицинских апарата, као и стандардном ентеријерском опремом", рекао је Богданић.

Он је напоменуо да је реконструкција Централног медицинског блока дио Пројекта реконструкције и опремања Централног медицинског блока и изградње новог Сјеверног крила Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Ресорно министарство прати све радове и они се, према ријечима министра Богданића, одвијају планираном динамиком по принципу "кључ у руке", што значи да се ради на реконструкцији и комплетном опремању.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске додао је да се настављају интензивни радови на завршетку цијелог пројекта реконструкције Централног медицинског блока укупне површине око 41.000 метара квадратних.

У току је изградња и Сјеверног крила, које ће се простирати на 12.600 квадратних метара корисне површине, а у овом новом објекту, по завршетку радова, биће смјештене модерне операционионе сале, Централна јединица за стерилизацију, Центар за ургентну медицину и Патологија.

Све јединице биће опремљене адекватном медицинском и немедицинском опремом. Изградњом овог објекта створиће се услови да се хируршке клинике, које већ дуго раде у веома тешким условима, преселе на заједничку локацију на Паприковцу.

Завршетком санације, реконструкције и опремања свих клиника које су смјештене у Централном медицинском блоку, као и завршетком етажа које до сада нису биле у функцији, пацијенти ће добити савремено опремљене собе са унапријеђеним системом комуникације са медицинском особљем, а сам објекат ће задовољити све стандарде енергетске ефикасности.

Завршетак Пројекта реконструкције и опремања Централног медицинског блока и изградње новог Сјеверног крила Универзитетског клиничког центра Републике Српске вриједног укупно око 84.000.000 евра без ПДВ-а очекује се 2018. године, а извођач радова је компанија "Вамед".

Комплетан пројекат реконструкције и опремања Централног медицинског блока и изградње новог Сјеверног крила Универзитетског клиничког центра Републике Српске финансира Влада Републике Српске кроз кредит Европске инвестиционе банке.

Улагањем у највећу и најзначајнију јавноздравствену установу, Република Српска добија савремену здравствену установу која ће пацијентима обезбиједити најмодерније услове дијагностике и лијечења.

Извор: СРНА