latinica  ћирилица
23/12/2016 |  10:53 ⇒ 11:27 | Аутор: РТРС

Да ли дијете због прехладе одмах мора код љекара?

Како је дошло вријеме вируса и прехлада, све је већа бојазан мајки да ће дијете почети да кашље, а упорни кашаљ често постаје све јачи и тежи.
Сируп за дјецу - Фото: nezavisne novine
Сируп за дјецуФото: nezavisne novine

Преглед је обавезан ако дијете добије високу температуру и кашаљ се погоршава, уколико је претјерано раздражљиво и поспано, отежано дише, приликом кашља чини вам се да чујете и благо стругање при удаху и издаху, изгуби апетит или осјећа мучнину.

Међутим, ако дијете кашље неколико дана, а добро је расположено, нема промјене апетита, ни повишену температуру, а кашаљ му се појачава у лежећем положају, највјероватније се ради о "сливајућем" кашљу због вирусне упале носа и грла и препоручује се терапија биљним препаратима.

У тим ситуацијама се питамо како што брже олакшати дјетету тегобе и како изабрати прави лијек у гомили оних који се нуде, који је квалитетан, који је најсигурнији, који није хемијског поријекла? Свака мајка је бар једном прошла кроз овакву ситуацију, и врло добро зна колико је стресна и сама помисао на кашаљ и непроспаване ноћи.

Важно је изабрати што природнији лијек, ојачати имунитет малишанима, обезбиједити да уносе што више течности и оно што је најтеже - да мирују бар неколико дана.

Како не бисте погоршавали стање инсистирањем на узимању домаћих мелема и изазвали додатни стрес за дијете, најбоље је да му понудите укусан сируп, из природе, од екстракта листа бршљана.

Овај сируп омогућава да дијете лакше преспава ноћ без учесталог буђења и досадног искашљавања.

Извор: Агенције