latinica  ћирилица
20/12/2016 |  15:23 ⇒ 17:13 | Аутор: РТРС

Стари сат на Музеју Херцеговине поново у функцији (ВИДЕО)

Послије скоро десет година паузе, стари сат на Музеју Херцеговине у Требињу, поново је у функцији. Иако прецизних података нема, претпоставља се да је механички сатни механизам овдје постављен 1904. године, када је завршена изградња аутроугарске касарне. Баш као некада, сваки нови сат биће означен тачним бројем откуцаја.
Музеј Херцеговине - Фото: РТРС
Музеј ХерцеговинеФото: РТРС

Иако сатни механизам није био покварен, посљедњих година није радио због припреме природњачке поставке у Музеју. На иницијативу двојице мајстора који су још 1994. направили и резервне дијелове механизма, након ситних попраки, сат је поново у функцији, што ће свакако употпунити атмосферу пред наступајуће празнике.

Мајстор Гојко Нинковић каже да је на сату све аутентично осим тегова сајле.

Без обзира на то ко је владао овим просторима, на мјесту гдје се данас налази Музеј Херцеговине, од раног средњег вијека и куле звоника, преко турске сахат куле увијек су се чули откуцаји. Управо постојање јавног часовника јесте и један од показатеља богате прошлости Требиња.

"Овим носталгичним поновним пуштањем сата у функцију и овим звуцима које Требињци могу поново да чују, желимо да подсјетимо да и Музеј Херцеговине има ту привелегију да чува успомену на аутроугарски и турски период, а ли на славну прошлост српског средњовјековног Требиња", каже Ивана Грујић, директорка Музеја Херцеговине.

Друштвo машинских инжењера из Београда покренула је иницијативу да се формира Музеј српског часомјерства у којем би били приказани сви часовници из српских средњовјековних градова.