latinica  ћирилица
19/12/2016 |  18:23 ⇒ 18:23 | Аутор: РТРС

У "шуми Робина Худа" пронашао прстен из средњег вијека

Ловац на благо пронашао је у британској Шервудској шуми, познатој по Робину Худу, прстен из средњег вијека чија се вриједност процјењује на око 70.000 фунти.
У шуми "Робина Худа" нашао прстен из средњег вијека (Фото:nezavisne.com) -
У шуми "Робина Худа" нашао прстен из средњег вијека (Фото:nezavisne.com)

Марк Томпсон пронашао је прстен у земљи након само 20 минута потраге уз помоћ детектора метала. Вјерује се да прстен датира из 14. вијека, пише "Дејли мејл". Томпсон (34), који је почео прије само 18 мјесеци да трага за предметима уз помоћ детектора за метал, надао се да ће наћи нешто уобичајено као што је изгубљени новац или неки вреднији предмет који су одбацили излетници.

Али он је након оглашавања сигнала из машине угледао златни предмет и након што је уклонио блато и земљу појавио се прстен са сафиром. Томпсон се консултовао са експертима који су му рекли да прстен може да вриједи између 20.000 и 70.000 фунти. Стручњаци сада анализирају прстен у Британском музеју.

На једној страни прстена угравиран је лик бебе Исуса Христа, а на другој светац женског рода. Шервудска шума, у Нотингемшаиру, позната је као мјесто у којој је боравио легендарни енглески средњовјековни јунак Робин Худ, одметник који је отимао од богатих и дијелио сиромашнима.

Извор: Независне новине