latinica  ћирилица
15/12/2016 |  14:01 | Аутор: РТРС

Начин исхране за особе с високим притиском

Основне смјернице за смањивање ризика од хипертензије (повишеног крвног притиска) су престанак пушења, ограничење уноса алкохола, соли, процесуираних и сухомеснатих производа те смањење тјелесне масе.
Исхрана - Фото: nezavisne novine
ИсхранаФото: nezavisne novine

У болницама се особама с хипертензијом прописује неслана дијета, односно препоручује се смањење уноса хране која садржи средње до високе количине соли, као што су сухомеснати производи, сардине конзервиране у уљу, димљена риба, тврди и полутврди сиреви, топљени сир, конзервирано укисељено поврће и слично.

На страници "УС News" већ шест година DASH прехрана с мање соли препоручена је дијета за особе с повишеним крвним притиском и најбоља дијета уопштено. Истраживања показују да придржавање прехрамбених навика које су према начелима DASH дијете помаже у снижавању притиска.

Правила DASH дијете

Колико соли и калијума треба унијети дневно?

* Со - особе које имају проблем с повишеним крвним притиском не би требало да уносе више од 2.000 до 2.400 милиграма натријума, односно од пет до шест грама соли на дан. Будући да се већина соли уноси храном, врло је важно бирати квалитетније производе који по саставу имају мањи удио соли. Уз овакве производе добро је комбиновати храну која је извор калијума, калцијума и магнезијума, а то је поврће и воће.

* Калијум - с натријумом регулише равнотежу воде у тијелу. Неколико великих студија показало је да је повећан унос калијума повезан са смањеним ризиком од можданог удара. Препоручени унос калијума за одрасле особе је 4,7 грама на дан.

Међутим, докази не упућују на то да они с високим крвним притиском треба да узимају надомјестке калијума. Битан фактор у превенцији високог крвног притиска је и правовремено излагање сунцу због витамина Д.

Извор: Независне новине