latinica  ћирилица
11/12/2016 |  14:13 | Аутор: РТРС

Све заблуде о најдражем црном напитку-кафи

Вјероватно мислите да не постоји лепши осјећај од шољице топле кафе на почетку радног дана, када сте још увијек поспани.
Кафа (Фото: Michael Stern/Flickr.com) -
Кафа (Фото: Michael Stern/Flickr.com)

Иако је добар извор различитих позитивних ефеката по људски организам, кафа може да има и врло штетне посљедице.

Кафа смањује умор

Кафа заправо прикрива умор, тако што блокира његов центар. Под утицајем кафе, изазива већи умор у односу на моменте када избјегнете овај топли напитак.

Кафа повећава радну способност

Истраживачи који су вукли тешке санке преко Гренланда престали су да пију кафу: мушкарци који су по снијегу и леду вукли тешке санке, пили су двије до три кафе поподне и увече, али су схватили да им то не прија, па су себи поставили ограничење на једну шољицу ујутру.

Кафа повећава концентрацију

Особе којима кафа подиже концентрацију су заправо они којима се способност концентрације смањила управо због учесталог конзумирања кафе. Када се ослободите ове навике, врло брзо ћете се вратити на старо.

Кафа не изазива депресију

Депресија може настати као лоша посљедица испијања црног напитка, а ову "болест", невјероватно, лијечи кафа. Уколико се не попије одређена доза, љубитељи кафе осјећају тегобе попут главобоље, мучнине и исцрпљености.

Позитивни утицаји кафе

Кафа је здрава када се конзумира умјерено. Недавно је откривено да је она велики извор антиоксиданата и да има мноштво позитивних ефеката на здравље човјека.

У умјереним количинама, кафа смирује крвни систем и стимулише мишиће, подстиче циркулацију и појачава мождану активност.

Извор: Б92