latinica  ћирилица
09/12/2016 |  14:48 ⇒ 15:41 | Аутор: РТРС

Метеор изнад Сибира претворио ноћ у дан (ВИДЕО)

Становници области Каказија у југозападном Сибиру били су свједоци велике ватрене експлозије на небу која је накратко ноћ претворила у дан. Неки су чак успјели тај тренутак забиљежити својом камером.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

"Прво нисам схватао шта се догађа. Све се десило нагло и некако одједном. Није било у потпуности као дан, али је било свјетло. Погледали смо планину која се налази у близини и видјели како огроман метеор лети изнад. Искрено, била сам уплашена. Мислила сам да је бомба", рекла је Олга Сагалакова за "Russian Today".

Извјештаји о овој ријеткој појави дошли су из цијеле Каказије, као и из сусједне регије Краснојарск. А најбоље се видјело у граду Сајаногорск.

Николај Солдатов, мјештанин Каказије, видио је метеор три или четири секунде, а отприлике пола минуте након тога чуо је гласан прасак који је активирао аларме на аутима у многим дијеловима града.

"Било је веома лијепо. Не видите то сваки дан. Мада нисмо били уплашени јер смо одмах схватили да се дешава нешто попут оног у Чељабинску прије три године", рекао је Сергеј Исајкин.

Метеор није проузроковао никакву штету, а према писању руске новинске агенције ТАСС ако је неки фрагмент метеора преживио пад, највјероватније се налази у долини Бабик.

"Метеор је неколико пута мањи од оног који се појавио изнад Чељабинска, али његови фрагменти се могу наћи. Одређивање гдје су слетјели захтијева прецизну калкулацију његовог пута, што може потрајати неколико дана", рекао је Виктор Грокховски, професор на Савезном универзитету Урала.

Извор: Klix.ba