latinica  ћирилица
08/12/2016 |  15:43 | Аутор: РТРС

Како ће изгледати рачунари за 15 година и шта ће све моћи?

Жастин Касел са Универзитета Карнеги Мелон каже да ће рачунара бити у још већем броју око нас, али и да ће квантни рачунари постати све важнији у будућности.
Како ће изгледати рачунари у скорој бдућности? - Фото: илустрација
Како ће изгледати рачунари у скорој бдућности?Фото: илустрација

Иако и даље имамо предрасуде о рачунарима као сивим кутијама које стоје на столу или су нам данас у џеповима, рачунари се данас налазе у готово свему што додирујемо. Они су у аутомобилима, термостатима, хладњацима... и због тога морамо да пазимо и на то шта носе у будућности јер ће имати утицај на нас кроз цијели дан, рекла је Жастин Касел са Универзитета Карнеги Мелон у интервјуу за Свјетски економски форум.

Док данашњи рачунари могу да комуницирају с уређајима око нас, Касел каже да ће у будућности такви предмети сами постати рачунари. Говорећи о рачунарима у 2030. години, Касел каже како је то тешко предвидјети јер се промјене одвијају толико брзо.

- Знамо да ће квантни рачунари постати изузетно важни, јер ће они постати изузетно мали и то према атомским нивоима. Нано-рачунари ће донети велику промјену јер ћемо моћи да их прогутамо с пилулом и сами ће рецимо открити све о нашој болести и кренути у лијечење - каже Касел. Она предвиђа и развој штампања делова тела, а тај снажнији улазак рачунарства у све делове наших живота тражиће и да се осигура како је напредак за наше добро.

На питање о гаџетима које би могли да видимо у то вријеме, Касел каже како не мисли на неки конкретан уређај, већ да би требало радити на томе да имамо уређаје који ће оснажити везе међу људима, односно технологије које ће побољшати разумијевање међу појединцима или народима.

Извор: Б 92, 24сата.хр