latinica  ћирилица
08/12/2016 |  10:26 | Аутор: РТРС

Најстарији број телефона још се користи (ВИДЕО)

Стално се користи од 1919. године, а овјековјечен је у незаборавној пјесми легендарног Глена Милера.
Стари телефон - Фото: Screenshot/YouTube
Стари телефонФото: Screenshot/YouTube

Некад сте морали да разговарате с особом на централи да бисте могли да успоставите телефонски позив. Наравно, телефонија се из темеља промјенила и сада је сасвим нормално да можете да добијете било коју особу на свијету без превише проблема, ако знате њен број телефона.

Међутим, прије више од стотину година телефонски бројеви били су потпуно другачији, а неки од њих преживјели су и до данас.

Пенсилванија 6-5000 су давне 1919. морали да кажу гости, ако су хтјели да позову рецепцију хотела Пенсилванија у Њујорку. Број телефона био је толико познат да је чак и легендарни Глен Милер направио пјесму о томе.

Током година и бројних надоградњи телефонског система број се понешто измјенио. Почетком тридесетих година прошлог вијека Пенсилванија 6-5000 скраћено је у ПЕ6-5000, а нешто касније су слова ПЕ постали 73. Тако да данас хотел Пенсилванија има телефонски број 736-5000.

Будући је и даље у употреби, најстарији је стално коришћени број телефона у историји Њујорка, а вјероватно и на свијету. Сам хотел до 1928. године дичио се титулом највећег хотела на свијету с 2.200 соба. Некада је био врхунац луксуза, а гостима је на располагању било све, укључујући и стоматолошку ординацију.

Величанствени ресторан и ноторни “Кафе Руж“ угостили су неке од највећих умјетника свог доба. Раније споменути Глен Милер двије године је живео у том хотелу, а почетком четрдесетих година прошлог вијека снимио је пјесму која ће овјековјечити хотелски број телефона. Све до 2012. године су пуштали ту пјесму ако би све телефонске линије биле заузете.

Данас хотел није ни блиједа слика некад славне прошлости. У луксузу су га давно претекли Волдорф Асторија или Ст Регис. Кафе Руж, некад популарно мјесто окупљања богатих и славних, данас стоји празно и тек повремено се изнајмљује. Већ годинама тренутни власници размишљају о рушењу комплетног хотела, али још се нису одлучили на тај судбоносни потез.

Извор: express.hr