latinica  ћирилица
07/12/2016 |  20:09 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

И. Сарајево: Промовисан роман "Писма Матилди К."

Другог дана 21. Међународног фестивала малих сцена и монодраме, вечерас је у Источном Сарајеву промовисана књига "Писма Матилди К.", први роман новинара и публицисте Мирослава Јанковића.
Источно Сарајево - промоција књиге - Фото: СРНА
Источно Сарајево - промоција књигеФото: СРНА

Након промоције романа изведен је ауторски пројекат Зорана и Нине Ћосић "Приповетке једног каплара", а потом су глумци Предраг Ејдус и Бранислав Трифуновић извели представу "Хипертензија", аутора Светислава Басаре.

Јанковић је на промоцији своје књиге рекао је да Матилда има више личности у себи и да је због тога у роману и назива "вишеструком особом".

"Она у себи носи разних зала, али и неких натруха доброте, уоквирених у блиставу љепоту, коју ја називам `узалудном тјелесном естетиком`. Она је особа оштро преполовљених талената и набујалих амбиција које пониру и умиру у њеној пјевачкој немоћи", објашњава Јанковић.

Пјесникиња Дара Секулић сматра да се овим дјелом Јанковић потврдио и као новинар и као писац, животописац, при чему је вјешто и спретно спојио те своје двије одлике у свом роману првенцу.

"Овај роман нам нуди причу о животу људи који су однекуда дошли у Сарајево, гдје их затиче рат, али ово је и прича о музици у којој је аутор показао завидно стручно знање о музичкој умјетности. Изузетно је занимљива и организациај романа и комбинација нарације догађаја и писама", рекла је Секулићева.

Књижевни критичар Божо Тепавчевић рекао је да је Јанковић у "Писмима Матилди К." предмет прозе помјерио у сферу духа, чиме је читаоце понукао и упутио у љепоту читања.

Мирослав Радовановић, писац и књижевни критичар, сматра да Јанковић комбинује два вида књижевног насљеђа - један подразумијева свеколика искуства класичне нарације, а други се идентификује, углавном, са европским насљеђем прозе тока свијести и њеним разним идентификацијама.

"Приповетке једног каплара" ауторски су пројекат Зорана и Нине Ћосић, реализован по тексту Бранислава Нушића.

Глумац Народног позоришта у Београду Зоран Ћосић и његова супруга, обоиста Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије Нина Ћосић дочарали су говором и музиком свијет Нушићевих "Приповедака једног каплара", које описују период српско-бугарског рата, са краја 1885. до почетка 1886. године, путем прича о трагици малих, обичних људи.

Највећу пажњу публике вечерас је побудила представа "Хипертензија", аутора Светислава Басаре, у извођењу глумаца Предрага Ејдуса и Бранислава Трифуновића.

Ејдус, који у представи игра пензионисаног службеника државне безбједности, више пута је рекао да му је велико задовољство радити са Басаром, живим писцем.

Према његовим ријечима, представа је изузетно актуелна у друштвено - политичком и социолошком смислу јер се бави, прије свега, демонтирањем тих фамозних безбједносних служби од распада комунизма па до данашњих демократских промјена.

Он каже да овај комад доживљава као причу о двије Србије - једној која је националистичка и затворена и о другој која је проевропска и мондијалистичка.

"Хипертензија" је до данас доживјела више од 80 извођења у Србији и у региону, а због великог интересовања публике била уврштена и у стални репертоар Установе културе "Вук Караџић" у Београду, као и Српског народног позоришта у Новом Саду.

Сутра, трећег дана фестивала, пјесник Горан Врачар промовисаће у 16.30 часова своју књигу "Исповест лудака", у 18.00 часова биће реализован индивидуални ауторски пројекат "Господ је жив", Драгане Боснић из Македоније, а вече се завршава представом Горана Марковића "Говорна мана", у извођењу глумаца Народног позоришта Приштина Тихомира Станића, Јелене Орловић и Небојше Ђорђевића.

На 21. Међународном фестивалу малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву до 10. децембра наступиће глумци и позоришта из Бањалуке, Шапца, Ужица и Приштине.

Извор: СРНА