latinica  ћирилица
07/12/2016 |  18:30 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Мектић наставио вербални рат са Хрватском (ВИДЕО)

Бх. министар Драган Мектић наставио је вербални рат са Хрватском.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Реагујући на изјаву Колинде Грабар Китаровић о хиљаду повратника са ратишта у Ираку и Сирији, тврди да је из БиХ тренутно 115 бораца у редовима тзв. Исламске државе

Мектић је оптужио Хрватску да се свети због хапшења бивших припадника ХВО у Орашју. И бошњачки члан Предсједништва Бакир Изетбеговић, сматра да је Грабар Китаровићева преувеличала број повратника са ратишта.

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић каже да су подаци које износи Мектић нетачни. Тврди да више од 450 бораца из БиХ ратује у редовима Исламске државе, а да их се вратило најмање 150.

И Управни одбор Савјета за провођење мира у БиХ изразио је данас забринутост због ширења радикализма и екстремизма у БиХ, не прецизирајући конкретно о кавим пријетњама је ријеч. 

У Сарајеву се не стишава бура након што су хрватски медији и званичници упозорили да је БиХ центар исламског екстремизма. Хрватска предсједница поново је данас упозорила да враћање бораца тзв. Исламске државе у БиХ представља преозбиљну тему за безбједност Хрватске и БиХ, јер је, каже, довољна једна особа да направи проблем.

- Морамо се суочити се с трендовима који долазе, укључујући и повратнике из тзв. Исламске државе, из борби у Ираку и Сирији. Њих је неколико хиљада већ, а не може се занемарити ни утицај неких других држава - рекла је Китаровићева.

Драгану Мектићу није требало дуго да реагује и то на ивици дипломатског скандала поручивши да не жели у Европску унију, ако је представља оваква Хрватска. Тврди да је тренутно 115 бораца из БиХ у редовима злочиначке Исламске државе, а не хиљаду. По истој матрици као Мектић и Бакир Изетбеговић негирао је тврдње хрватске предсједнице о броју исламиста-повратника са ратишта.

- Ево да вам изнесем податке , 115 бораца из БиХ је тренутно на ратишту, 45 се вратило и 66 је погинуло - тврди Мектић.

Галијашевић тврди да су подаци које је Мектић изнио потпуно нетачни.

- На сиријском и ирачком ратишту ратује преко 400 бораца из БиХ и није их се вратило 50 већ 150. Дакле овдје постоје тероростичке организације, радикална вехабијска идеологија која мијења друштво и која има подршку Бакира Изетбеговића и СДА - наводи Галијашевић.

Мектић, свјестан да је јучерашњим иступом дао за право онима који тврде да игнорише пријетње од вехабијско-селефијске идеологије, данас ублажава став, али изјаве хрватске предсједнице ставља у други контекст.

- Проблем екстремизма постоји у цијелом региону, па и у БиХ. Хрватској једноставно треба конфликт па је након Србије на ред дошла БиХ. Ово је због Орашја - каже Мектић.

- Изјава предсједнице Хрватске се односила на увезани радикализам из радикалне исламске провиницијенце повезане с вехабијско-селефијским покретом и чињеницом да се стотине драговољаца из БиХ налази на ратиштима Сирије и Ирака - наводи Божо Љубић, предсједник Одбора за Хрвате изван Републике хрватске у хрватском Сабору.

Документи који су послужили новинару "Вечерњег листа" да објави текст који је изазвао реаговање Драгана Мектића доступни су на сајту, мада није приказан број протокола и печат СИПА јер би, како је за РТРС рекао Хасан Хаидар Диаб, открио свој извор у тој агенцији.