latinica  ћирилица
07/12/2016 |  18:21 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Случај "Столац" подијелио федералне партнере (ВИДЕО)

Одлука Суда БиХ да поништи одлуку ЦИК-а и врати на изборне листе санкционисане кандидате у Стоцу, поново је подијелила бошњачку и хрватску политику. Док први сматрају да је Суд поступио исправно, други тврде да се насиље награђује кандидатуром.
Столац - Фото: РТРС
СтолацФото: РТРС

Суд је кандидате који су учествовали у инциденту у Стоцу вратио у изборну трку, а највише је помињано име кандидата СДА, Салмира Каплана. Они који су насилно прекинули изборни процес не смију бити кандидовани, сматра Божо Љубић.

- Правосудни систем БиХ је све, само не независан. Правосудни систем БиХ је и политички и национално управљан - тврди Љубић.

Високи представник не противи се томе да насиље буде награђено, па подржава одлуку Суда БиХ.

- ЦИК мора донијети одлуку о поновом одржавању избора, без одлагања, те да се одлука Суда која поништава одлуку ЦИК-а о брисању Салмира Каплана са кандидатске листе мора испоштовати. Ситуација у Стоцу мора остати мирна - нагласио је Инцко.

Осим Каплана, ЦИК је брисањем са листе казнила кандидате Иницијативе за Столац Демира Махмутчехајића и Ахмета Љубовића, те кандидата Хрватске коалиције за Столац Божу Рагужа. Они су, уз три члана Општинске изборне комисије, учествовали у прекидању избора у Стоцу, када је дошло и до физичког обрачуна. Пресуда је, каже сарајевска струка, очекивана, јер је Изборни закон јасан – поновљени избори се одржавају са истим листама.

- Јасне су правне процедуре, у случају да господин Каплан побиједи на изборима, јасно је како се он санкционише, како се одузима мандат, како се скида, све је мање-више правно регулисано, само ствар није такве нарави да би се требала рјешавати по судовима - сматра Шаћир Филандра, професор ФПН Сарајево.

Грађани су поново добили разлог, каже уредник портала "Dnevnik.ba" Јурица Гудељ из Мостара, да сумњају у рад правосуђа БиХ, јер се награђују они који насилно спроводе своје циљеве.

- Представници Иницијативе за Столац су јавно чак и на протесту у Сарајеву показали како су они употребом силе намјерно саботирали изборни процес у Стоцу, због чега је данас то уз Мостар једини град у БиХ без нове локалне власти - истиче Гудељ.

Док Халид Гењац из СДА, поздравља одлуку Суда БиХ, ХДЗ-ова Борјана Кришто, сматра да је то још једна политичка одлука, донесена под притисцима бошњачке политике. Столац би, према свему судећи, могао подијелити Бошњаке и Хрвате, као и Мостар.