latinica  ћирилица
07/12/2016 |  17:12 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Манивал скинуо БиХ са листе земаља са недостацима

Комитет експерата Савјета Европе за евалуацију борбе против прања новца и финансирања терористичких активности - Манивал скинуо је БиХ са листе земаља које имају недостатке у правном оквиру у вези са финансирањем тероризма, саопштено је из Савјета министара БиХ.
Манивал - Фото: илустрација
МанивалФото: илустрација

Манивал Комитет је на пленарној сједници у Стразбуру усвојио закључак којим се БиХ скида са листе земаља са недостатцима у правном оквиру, а даља примјена овог правног оквира биће праћена у оквиру редовне процјене напретка БиХ за четврти круг Манивал евалуације.

На пленарној сједници Манивала разматран је и напредак земаља под њеном јурисдикцијоим, а које су идентификоване са недостатцима у правном оквиру у вези са ФАТФ препорукама, које се тичу финансирања тероризма и циљаних мјера у вези тероризма и његовог финансирања.

У оквиру извјештавања, Манивал Комитет је упознат да је Савјет министара БиХ донио одлуку о спровођењу Резолуције 1373 Савјета безбједности УН, те да је одлука објављена и да је већ у примјени.

Након анализа одлуке, Секретаријат Манивала је закључио да ова одлука представља правни оквир за спровођење Резолуције 1373 Савјета безбједности УН.

Одлука дефинише поступак за примјену финансијских рестриктивних мјера из резолуције УН на приједлог националних надлежних тијела или захтјева друге државе.

Одлука поставља основе за уврштавање на листу именованих особа, које се појављују у складу са критеријумима Резолуције 1373 Савјета безбједности УН.

Узимајући у обзир постигнути напредак, БиХ је скинута са листе земаља са недостатцима у правном оквиру.

Извор: СРНА