latinica  ћирилица
07/12/2016 |  13:47 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Перформанс у хрватском Сабору због табле у Јасеновцу (ФОТО)

Посланици опозиционе СДП извели су "перформанс" у Сабору Хрватске у знак протеста због спомен-обиљежја с усташким поздравом "За дом спремни" у Јасеновцу.
Арсен Баук (фото: www.vijesti.rtl.hr) -
Арсен Баук (фото: www.vijesti.rtl.hr)

Двојица посланика, Арсен Баук и Бојан Главашевић, поставили на својим саборским клупама папир с натписом "Срамота у Јасеновцу, 32. дан #Andrej_izdrži", са јасно истакнутим словом "U".

Да би задржали пажњу камера и учинили натпис дуже вријеме видљивим, они су се пријавили за реплику и монотоним гласом читали законски текст о којем се у том тренутку није расправљало.

Кад су исцрпили вријеме за расправу, предсједавајући Сабора Жељко Рајнер их је упозорио да нису прекршили пословник, али да су и на другачије начине могли да изрекну свој став.

Објавио и слику Туђмана с петокраком

Међутим, Баук овдје није стао са провокацијама према ХДЗ-у због случаја плоче у Јасеновцу на којој се налази усташки поздрав "За дом спремни".

Он је путем Фејсбука опет прозвао ХДЗ-овце. Баук је, наиме, објавио фотографију младог Туђмана из партизанских дана којем се на 'глави сјаји звијезда петокрака'.

"Од данас се у мојој канцеларији налази слика првог хрватског предсједника др. Фрање Туђмана у партизанској униформи с петокраком. Позивам све ове који су "за дом спремни" да је дођу скинути. Ако им није 'деликатно'", написао је Баук.

Извор: Бета, Индекс