latinica  ћирилица
07/12/2016 |  11:29 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

У Србији, код Трстеника, пронађено Винчанско насеље

У организацији Музејске збирке при Народном универзитету Трстеник, након вишедеценијске паузе, настављена су археолошка истраживања неолитског локалитета "Шљивик" у селу Страгари код Трстеника.
Пронађено Винчанско насеље у Страгарима код Tрстеника - Фото: ТАНЈУГ
Пронађено Винчанско насеље у Страгарима код TрстеникаФото: ТАНЈУГ

Током октобра и новембра мјесеца, у оквиру петнаест радних дана, екипа стручњака из Народног музеја у Крушевцу истраживала је дио већег насеља које хронолошки одговара временима винчанске културе.

До покретања два истраживачка сектора, површине око 40 квадратних метара, дошло се на основу резултата геофизичких мјерења Рударско-геолошког факултета.

Том приликом, на дубини од 30 центиметара, потврђени су дијелови надземног стамбеног објекта, који је, по свему судећи, имао правоугаону форму и оријентацију сјеверозапад-југоисток, по дужим странама.

Јелена Вукчевић, руководилац музеја у Трстенику рекла је за Танјуг да је налазиште од немјерљивог значаја за општину Трстеник.

"После скоро тридесет година, поново су настављена археолошка испитивања на неолитском локалитету "Шљивик". Сада када смо потпуно сигурни да је овде постојало насеље, можемо да планирамо и отварање археолошког парка. То би била реплика неолитског насеља, које би било јако интересантно ученицима и туристима", рекла је Вукчевић.

Она је објаснила да су у насељу које су пронашли, углавном живјели људи који су се бавили ловом и риболовом, и нису били ратници. А о томе сведоце остаци одјеће и оруђа.

Пратећи покретни инвентар који су чинили делови кухињске грнчарије, култне посуде, рибарски тегови, као и већа количина животињских остатака, одговара старијој фази Винчанске културе.

За наредну сезону планиран је наставак геофизичких истраживања која ће отворити пут археолошким ископавањима већег обима.

Извор: Танјуг